BiH
0

Latićev oratoriji "Srebrenički inferno" izveden pred više stotina Zeničana

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici na spomen-obilježju Kameni spavač u subotu navečer pred oko više stotina Zeničana izvedbom integralne verzije "Srebreničkog inferna" obilježena je 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

U organizaciji Lokalnog omladinskog vijeća grada Zenica i Omladinskog hora Zenica u subotu navečer je po prvi put Zeničanima predstavljena integralna verzija teksta Džemaludina Latića "Srebrenički inferno" koji je tradicionalno izvođen u kratkoj verziji na obilježavanju godišnjice genocida u Potočarima 11. jula sve do prošle godine.

Predsjednik LOV-a regije Zenica Jasmin Duvnjak je istakao kako je izvedba srebreničkog inferna 18. jula, drugog dana Ramazanskog bajrama, prilika da se svi još jednom sjete šehida i stradalih civila, ne samo Zenice već cijele Bosne i Hercegovine.

"Moramo obećati sebi da ćemo se borit ćemo se za istinu, učiti o prošlosti da nas ona ne bi potajno ubijala i da nam se ne bi ponavljala. Učit ćemo o genocidu i prošlosti i s ponosom i poštovanjem sjećati se proljeća 1992. godine. Nećemo nikada zaboraviti opsadu Sarajeva, stradanje mladosti Tuzle, Markale, Istočnu Bosnu, Posavinu, Prijedor, Brčko, Ahmiće. Nećemo zaboraviti ratne heroje, šehide, civilne žrtve i sve ljude koji su stradali", kazao je Duvnjak.

Na spomen-obilježju Kameni spavač sinoć su i zvanično postavljeni jarboli sa zastavama, a iz LOV-a su istakli da će i u narednom periodu insistirati od nadležnih da jedna ulica u Zenici nosi naziv po žrtvama genocida u Srebrenici.