BiH
0

Latić: Lajčakov prijedlog osnažit će separatističke težnje u BiH

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) podržava odbijanje ponuđenog prijedloga visokog predstavnika Miroslava Lajčaka za reformu policije od Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, smatrajući ga neprihvatljivim za građane BiH.

U saopćenju predsjednik NBS-a Nedžad Latić navodi kako je tek sad jasno da je Lajčak svojom verbalnom opomenom Miloradu Dodiku, stoga što je svojim izjavama podrivao suverenitet BiH, "sipao lug u oči" javnosti.

"Zapravo, Lajčak se ovakvim prijedlogom ustrojstva policije drznuo konkretnim političkim aktom osporiti suverenitet BiH, pa i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Smatramo da se ovakvim prijedlogom ustrojstva policije ignorira i krše aneksi Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnose na ljudska prava", navodi se u saopćenju.

Latić ovim povodom, poziva Silajdžića i Tihića, kao lidere najvećih bošnjačkih stranaka, da organiziraju sastanak svih probosanskih, kako parlamentarnih tako i stranaka iz opozicije, radi usaglašavanja daljnih pregovaračkih pozicija o reformama policije i Ustava BiH.

Ova stranka smatra da se Bošnjaci nalaze pred dramatično teškim političkim odlukama, jer je evidentno da će ovakav prijedlog Miroslava Lačaka još više osnažiti seperatističke težnje unutar BiH, što se može dalekosežno odraziti na ukupan politički, sigrunosni i socijalni život građana.

"Izjava Nebojše Radmanovića kako je Lajčakov prijedlog dao za pravo onima koji su odbijali multietnički kocept ustrojstva policije, najbolje pokazuje u kojoj mjeri će nacionalističke snage kapitalizirati ovakvu politku OHR-a u daljnjem destruiranju multietničkog društava i sataniziranju BiH kao jedinstvene države. Likovanje takvih političkih snaga u BiH, izazvat će strah i zebnju kod Bošnjaka, posebno povratnika. Stoga smatramo da je Lajčak ovim političkim potezom 'zabio glogov kolac' u sve predstojeće reforme u BiH i otvorio put političkim avetima zla iz njene nedavne prošlosti", navodi u saopćenju Nedžad Latić, predsjednik NBS-a.