Vijeće sigurnosti UN-a
0

Lajčak: Trenutno postoje dvije opcije - eskalacija ili smirenje krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mjere koje sam donio 19. oktobra u prvi plan su izvukle neka suštinska pitanja koja truju političku atmosferu, rekao je jučer visoki predstavnik Miroslav Lajčak pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku. Lajčak je istaknuo da je procjena međunarodne zajednice da nije još vrijeme za odlazak iz Bosne i Hercegovine te da su bh. politički lideri blokirali put ka Evropi.

"Suštinska nefunkcionalnost države zatrovala je političku atmosferu. Od Bosanaca i Hercegovaca ne može se očekivati da beskonačno toleriraju korupciju, siromaštvo i konstantnu neefikasnost institucija vlasti i javnih usluga, što isto tako sprječava neometane pomake prema Evropi", rekao je visoki predstavnik.

Da bi se borili sa suštinskim problemima mora se prevazići vještački stvorena politička kriza koja se odnosi na Vijeće ministara.

"Ovo je dio šire situacije na zapadnom Balkanu i zahtijeva punu pažnju međunarodne zajednice", rekao je Lajčak.

On je istaknuo da je procjena međunarodne zajednice da nije još vrijeme za odlazak iz Bosne i Hercegovine. I dalje ostaje cilj lokalna odgovornost, ali s lokalnom odgovornošću dolazi i odgovornost lokalnih lidera da načine potrebne političke kompromise koji su potrebni u modernoj demokratskoj državi.

"Međunarodna zajednica nije posmatrač u političkom životu Bosne i Hercegovine. Ona je garant sporazuma kojim je mir u ovoj zemlji očuvan više od deset godina", rekao je visoki predstavnik na jednosatnom sastanku s Vijećem sigurnosti UN-a, dodavši da njegov puni mandat u svojstvu visokog predstavnika ostaje.

Nijedna od mjera koje je donio visoki predstavnik 19. oktobra ne poništava prava entiteta, niti utječe na bilo koji element zaštite koja je garantirana za konstitutivne narode u BiH.

"Nedavno doneseni amandmani olakšavaju rad Vijeća ministara i bit će pozitivna preporuka za zatvaranje OHR-a, kada dođe vrijeme za razgovore o tome. No, za sada smo daleko od takvih razgovora", rekao je visoki predstavnik.

Lajčak je informirao Vijeće sigurnosti UN-a da je BiH sada jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nema formalni ugovorni odnos s Evropskom unijom, uprkos podršci velike većina stanovnika BiH za ovaj proces.

Lideri u Bosni i Hercegovini koji učestvuju u vladajućoj koaliciji blokirali su put ka Evropi. Istovremeno, zemlja ne može jednostavno stajati u mjestu kada polovina građana BiH živi na ili ispod granice siromaštva.

Visoki predstavnik je najavio tri ključna područja u kojima se usredsrijedio na izgradnju funkcionalne BiH: reforma policije, da bi se mogao potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, hapšenje i prebacivanje u Haag preostalih osoba protiv kojih postoji optužnica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i ustavna reforma, koja se mora pokrenuti da bi se unaprijedila funkcionalnost države i njenih institucija.

Navodeći da će Vijeće sigurnosti UN-a razmatrati produženje mandata EUFOR-a, visoki predstavnik je rekao da je EUFOR ključna garancija da će politička pitanja koja se moraju rješavati kao dio postratnog oporavka ove zemlje biti rješavana u jednom sigurnom i mirnom ambijentu.

"Kompromis i dogovor su mogući – to smo se nedavno mogli uvjeriti na primjeru Mostarske deklaracije o reformi policije i usvajanju nove Ekonomske platforme od državnog i entitetskih premijera prije nekoliko sedmica", rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da trenutno postoje dvije opcije - eskalacija ili smirenje krize.

"Domaći akteri mogu i dalje djelovati nedobronamjerno, u smjeru daljnje eskalacije, ili mogu djelovati u dobroj vjeri i vratiti Bosnu i Hercegovinu na njen evropski put", kazao je u svom obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a visoki predstavnik Miroslav Lajčak.