BiH
0

Lajčak sutra saopćava šta BiH mora uraditi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak sutra će održati konferenciju za novinare u zgradi OHR-a u Sarajevu, na kojoj će govoriti o onome što je preostalo da se uradi, a to je puna implementacija Daytonskog mirovnog sporazuma.

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj prioriteta koji proizilaze iz ovog sporazuma i koji nisu dokraja ispunjeni. U posljednjih godinu dana, u Bosni i Hercegovini usvojena su samo tri zakona, od kojih jedan vezan za evropske integracije, izjavila je na pres-konferenciji Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a.

Ona je istakla da to daje jasnu dijagnozu trenutnog stanja državnog sistema koji se mora osposobiti.

Radetić je naglasila da je visoki predstavnik odlučan u namjeri da BiH postane funkcionalna i efikasna država koja donosi zakone i radi na politikama razvoja.

Nakon ovosedmičnih sastanaka koje je visoki predstavnik imao u Briselu i sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, na kojem se govorilo i o neuspjehu BiH da uspješno okonča reformu policije, postalo je sasvim izvjesno da su političari BiH umjesto integracije odabrali izolaciju i odbacili evropsku perspektivu ove zemlje.

To je porazna, kako je istakla Radetić, činjenica za ovu državu. Činjenica je i to da BiH ima samo briselsku perspektivu i da njoj nema alternative.

Kako će se ona dostići u novonastaloj situaciji zavisi više od mehanizama koji su uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom, nego kroz EU integracije, kazala je Radetić.