BiH
0

Lajčak: Samo multietnička Srebrenica ima perspektivu

FENA
"Međunarodna zajednica ozbiljno radi sa domaćim političkim partijama na stvaranju uvjeta za fer i korektne izbore u Srebrenici, koja je simbol tragične prošlosti Bosne i Hercegovine i treba da postane i simbol njene uspješne budućnosti. Samo multietnička Srebrenica ima perspektivu i njene uspjehe i neuspjehe treba da dijele svi građani", rekao je danas na pres-konferenciji u Srebrenici Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

On je dodao da se općinskim statutom Srebrenice treba da onemogući preglasavanja na nacionalnoj osnovi u lokalnoj Skupštini, bez obzira ko dobije većinu na lokalnim izborima koji ovdje imaju i moralni aspekt, jer je Srebrenica za nas posebna i ne smije biti mjesto za političke igre.

„Ovdje svi treba da shvate da trebaju imati zajednički interes, a ne da rade jedni protiv drugih, istakao je Lajčak, dodavši da je o tome razgovarao sa čelnicima Općine, te je naglasio da se ne smije zaboraviti prošlost, ali da budućnost u BiH može biti dobra samo ako budu čisti računi.

Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je i Srebrenica dio programa evropske kampanje BiH o kojoj se razgovara sa građanima.

„Dogovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, BiH će uskoro potpisati jer je ispunila neophodne uvjete, što će omogućiti građanima ove zemlje više investicija, posla i bolji život. Evropa će pomoći BiH da brže vodi tehnički proces koji se može završiti za tri-četiri godine kada bi BiH mogla postati ravnopravan član Evropske zajednice, što nije nerealno, kazao je Lajčak.