BiH
0

Lajčak: Podrška formiranju ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i predstavnici sindikata i poslodavaca danas su nakon sastanka u Sarajevu izrazili punu podršku uspostavljanju ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) BiH.

Na konferenciji za novinare Lajčak je kazao da je dogovoreno da se poduzmu konkretni koraci ka tome da se formira ESV na nivou BiH jer se takvo tijelo dokazalo u svim državama u tranziciji kao veoma potreban forum za komunikaciju između vlade, sindikata i poslodavaca.

Lajčak je dodao da će se konkretno angažovati na tome te da je bitno da se sve institucije na nivou BiH aktivno uključe u rješavanje značajnih ekonomskih i socijalnih pitanja.

Predsjednik Konfederacije sindikata BiH Edhem Biber i predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Tomislav Grizelj ocijenili su da je sastanak bio koristan i naglasili značaj formiranja ESV-a na državnom nivou.

To tijelo treba omogućiti onima koji otvaraju i održavaju radna mjesta da direktno i na efikasan način komuniciraju sa zakonodavcima.

Procjenjuje se da bi ESVBiH mogao biti formiran do kraja godine.

"Podržavamo visokog predstavnika u njegovim naporima da s različitim društvenim faktorima uspostavi dijalog i da s vlastima u BiH i socijalnim partnerima tražimo najbolja rješenje za stvaranje dobrog, prije svega poslovnog ambijanta u BiH i socijalne sigurnosti" istakao je Biber.

Grizelj je kazao da očekuju da će dijalog koji se uspostavlja putem OHR-a uroditi plodom, pogotovo, što su utvrđeni ciljevi i rokovi koje će probati ispoštovati i zajednički s vladom kroz ESV napraviti važan osnov za budućnost.

Učesnici sastanka dogovorili su da održavaju redovne konsultacije svaka tri mjeseca s ciljem uvođenja sistema i transparentnosti u socijalno-ekonomski dijalog u BiH.