BiH
0

Lajčak na sastanku s Tathamom

FENA
Pozdravljam sporazum koji su proteklog vikenda postigli lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas u Sarajevu prilikom susreta s novim ambasadorom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom.

“Spremnost da se razgovara i da se postignu kompromisna rješenje je polazna tačka, lideri političkih stranaka moraju sada prezentirati zakonsku regulativu koja će biti u skladu s ovom obavezom“, dodao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i ambasador Velike Britanije razmotrili su napredak koji je ostvarila BiH u pogledu pet ciljeva i dva uslova koje BiH mora ispuniti kako bi Vijeće za implementaciju mira moglo razmotriti prestanak rada OHR-a.

Lajčak je konstatirao da nema opipljivog napretka u pogledu pitanja državne imovine i statusa Brčko Distrikta.

“Organi vlasti u BiH moraju osigurati da suština ovih reformi ispunjava ono što zahtijeva Vijeće za implementaciju mira“, izjavio je Lajčák.

Na jučerašnjem sastanku Vijeća za opšte poslove i vanjske odnose EU, ministri vanjskih poslova EU potvrdili su evropsku perspektivu BiH, ali su isto tako iskazali zabrinutost zbog nedavnih političkih dešavanja i nacionalističke retorike i retorike podjele.

Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji je objavljen prošle sedmice, odražava iste bojazni, kao i zajedničko pismo koje su Predsjedništvu BiH i državnom i entitetskim premijerima uputili ministar Kouchner, koji predstavlja francusko Predsjedništvo EU, visoki predstavnik EU Solana, i Olli Rehn, komesar za proširenje.

Na današnjem sastanku s ambasadorom Tathamom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je činjenicu da je EU usredotočen na BiH.

“EU sada mora napraviti plan o ojačanom angažmanu nakon prestanka rada OHR-a“, izjavio je Lajčák te dodao da zajednički dokument Solane i Rehna, koji su jučer usvojili ministri vanjskih poslova, predstavlja vrlo pozitivan korak i dobru osnovu za takvu strategiju, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.