BiH
0

Lajčak izmijenio Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio je danas odluku o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH te ponovo imenovao Petera Nicholla za predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), saopćio je na press konferenciji glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Milišić je istaknuo da Upravni odbor UIO još uvijek nije uspostavio trajni sistem raspodjele sredstava od indirektnog oporezivanja. Nicholl će nastaviti da Odboru pruža pomoć u iznalaženju trajne metodologije raspodjele prihoda.

Nichollov mandat je trebao isteći 13. januara, ali se strane u BiH još nisu dogvovorile o osobi koja će ga naslijediti na toj fukciji, kazao je Milišić. Stoga je njegov mandat produžen do 30. juna ove godine.

On je rekao da je visoki predstavnik donio odluku o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH kako bi osigurao kontinuirano rukovođenje i funkcionalnost ove institucije u slučaju da ne postoji dogovor o budućim predsjedavajućim Upravnog odbora UIO.

Zakon sada omogućava da ministar finansija i trezora BiH automatski preuzme ulogu predsjedavajućeg u trajanju od najmanje godinu dana u slučaju da ne postoji dogovor oko novog predsjedavajućeg Upravnog odbora.

Milišić je na kazao da ovo šestomjesečno produženje također ostavlja vremena Upravnom odboru UIO da uspostavi administrativne kapacitete neophodne da BiH preuzme vodstvo u ovom poslu.