BiH
0

Lajčak: Dodik je najjači politički lider u BiH

Sarajevo-x.com
"Premijer RS Milorad Dodik sačuvao je mir i stabilnost u BiH nakon otcjepljenja Kosova", ocijenio je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak i dodao da je Dodik najjači politički lider u našoj zemlji.

"Dodik je u pravu kada kaže da bi želio da čuje od svojih koalicionih partnera da priznaju RS, jer onda imaju pravo da kažu: 'Evo priznajemo RS i dosta je priče o referendumu i otcjepljenju, jer je to dječija priča i to svi znamo'", rekao je Lajčak sinoć, prenosi Srna.

"Ako je politički neprihvatljivo za bošnjačke političke lidere da kažu: 'RS jeste realnost' - onda nešto nije u redu", kazao je.

Visoki predstavnik smatra da je Dodik najjači politički lider u BiH i da ne vidi spremnost sarajevskih političara da iskoriste Dodikov pozitivan utjecaj.

Visoki predstavnik je rekao da je na sastancima političkih lidera vidljivo da se bošnjački politički lideri bore za to što smatraju bošnjačkom stvari, ali se bore i između sebe.

"Ako je jedan od njih za nešto, drugi je minimalno oprezan, ako nije i protiv i time se gubi čitavo bošnjačko biračko tijelo", dodao je Lajčak.

Visoki predstavnik ocijenio je da trenutno ne postoji spremnost političkih lidera u BiH da donesu novi ustav, te da je ovdašnja politika nezrela i da se stalno krije iza nekog spoljnog faktora.