BiH
134

Lagumdžija: Za žrtve poplava dao sam dvije plaće, a moj sin novac od školarine

Klix.ba
Nakon što su mediji prenijeli informacije o uplatama Zlatka Lagumdžije i njegovog 16-godišnjeg sina Zlatka Salke na žiro račune Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH, reagirao je danas dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH, ističući da je riječ o pogrešnim informacijama.
Istakao je da do danas nikome nije govorio, niti je imao namjeru govoriti o tome koliko je novca dao za humanitarne svrhe, ali zbog pogrešno prenesenih i protumačenih informacija, a u interesu istine, kako je saopćeno, morao je reagirati.

"Dakle, 22. maja 2014. godine, a nakon što su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Vlada Federacije BiH objavili brojeve namjenskih žiro računa za žrtve poplava u BiH i FBiH, uplatio sam 4.396,67 KM (iznos mojih primanja kao ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za mart 2014. godine) na namjenski račun Vlade Federacije BiH. Istoga dana na namjenski račun Ministarstva finansija i trezora BiH uplatio sam 4.355,21 KM (što je iznos moje plaće za april 2014. godine)", naveo je Lagumdžija u dopisu upućenom medijima.

Tom prilikom je, kako je naveo, uplatio po 100 KM na namjenske račune Vlade FBiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, koje mu je dao šesnaestogodišnji sin.

"Radi se o sredstvima koja je izdvojio od ušteđevine namijenjene njegovom školovanju", saopćeno je.

Lagumdžija je medijima dostavio i dopis iz banke u kojem se izvinjavaju zbog učinjenih propusta sa faksimilima uplatnica iz kojih se jasno vidi ko je, kada, koliko i na koje žiro račune uplatio.