BiH
1.1k

Lagumdžija: Veliki uspjeh konferencije u Briselu, BiH i Srbija će dobiti 1,84 milijarde eura!

Piše: F. V.
Zlatko Lagmdžija (Foto: Anadolija)
Zlatko Lagmdžija (Foto: Anadolija)
Velika međunarodna konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, države koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju ove godine, koja se danas održava u Briselu u organizaciji Evropske komisije, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, privodi se kraju, a rezultati, prema posljednjim informacijama, prelaze sva očekivanja.

Bosna i Hercegovina i Srbija će dobiti više od 1,84 milijardi eura, potvrdio je za Klix.ba šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija.

Na konferenciji je učestvovalo preko 80 zemalja i međunarodnih organizacija. Započelo se sa zahtjevom od 650 miliona eura za BiH i 830 miliona eura za Srbiju, što su, kao je kazano, bile urgentne potrebe.

"Mogu da konstatiram da se prešao ovaj iznos. BiH je ovdje dobila obećanja za 809 miliona eura pomoći, što je 160 miliona eura više nego nam treba za ovu urgentnu fazu. Srbija je dobila obećanja za 995 miliona eura ili 165 miliona eura više nego im treba za prvu fazu. Dobili smo i 42 miliona za regionalne projekte", kazao je za Klix.ba Lagumdžija u telefonskom razgovoru iz Brisela.

Ovo je veliki uspjeh konferencije u Briselu, rekao je.

Prema riječima Lagumdžije, do prije nekoliko dana je izgledalo da BiH i Srbija mogu možda dobaciti do magične brojke od 1,5 milijardi eura, a sada su stigle garancije za 1,84 milijarde eura.

"Ovo je važna stvar. Jako je važno da sada hitno krenemo u realizaciju ovoga, da se hitno osiguraju mehanizmi kako bi se sredstva mogla implementirati, kako bi se napravili mehanizmi nadzora i monitoringa. Uz pomoć međunarodne zajednice, institucija, akademske zajednice, civilnog društva, medija... Moramo osigurati da sredstva dođu tamo gdje trebaju. Trebaju nam hitnost i transparentnost, a ovo je pokazatelj da ujedinjeni možemo mnogo više", poručio je Lagumdžija.

Na konferenciji su pored Lagumdžije prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji su dali doprinos uspješnoj realizaciji konferencije.

Lagumdžija je poručio da je ovo velika pobjeda države BiH i jedinstva u njoj koje je pokazano ovom prilikom.