Sastanak sa Jeanne Shaheen
0

Lagumdžija: Nikišićeva vlada najuspješnija od 1995.

FENA
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija danas se sastao s predsjedavajućom podkomiteta za europske poslove u američkom senatu, senatoricom Jeanne Shaheen, kao i ambasadorom SAD-a u BiH Patrickom Moon-om, saopćeno je iz SDP-a.

Tokom susreta sagovornici su se složili da je moguće napraviti sljedeći korak ka članstvu u NATO-u i prije nego pregovori o formiranju novog Vijeća ministara budu završeni jer postoji deklarativna spremnost relevantnih političkih stranaka u Parlamentu BiH da se to uradi.

Predsjednik SDP-a je izrazio spremnost da se buduća vladajuća koalicija formira oko paketa konkretnih mjera koje su potrebne da bi BiH ispunila kriterija za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, uključujući i ustavne promjene koje nalaže presuda u slučaju Sejdić-Finci.

Lagumdžija je senatoricu Shaheen upoznao sa dosadašnjim uspjesima Vlade FBiH i ocijenio da je Vlada premijera Nermina Nikšića najuspješnija u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Također, predsjednik SDP-a je iznio do sada napravljene korake na reformi obrazovanja i planovima da se u bliskoj budućnosti ukine segregacija u sistemu obrazovanja tamo gdje je SDP dio vladajuće koalicije.

Lagumdžija je senatorici Shaheen iznio planove SDP-a i njegovih koalicionih partnera da se krene u obračun s korupcijom i organizovanim kriminalom što smatra preduslovom za vraćanje povjerenja u pravosudne institucije u našoj zemlji.

Shaheen je izrazila uvjerenje da će SDP, kao najveća stranka u zemlji, nastaviti igrati lidersku ulogu u reformskim procesima potrebnim za integraciju BiH u NATO i EU, kao i u formiranju Vijeća ministara BiH koje je dovoljno efikasno, transparentno i jako da integriše BiH u euroatlantsku porodicu.

Na kraju, sagovornici su se složili da je, nakon izbora nove Vlade FBiH, povećanje interesa stranih investitora, posebno onih iz SAD-a, najbolji pokazatelj promjene poslovne klime u BIH, navodi se u saopćenju SDP-a.