Centralna izborna komisija
0

Lagumdžija, Komšić i Nikšić prvi predali kandidatske liste

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Nermin Nikšić predali su Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) kandidatske liste Socijaldemokratske partije BiH. Predali su liste sa imenima 581 kandidata koji će se naći na glasačkim listićima za sve nivoe vlasti koji se biraju na općim izborima 3. oktobra ove godine.

Predstavnici Centralne izborne komisije zahvalili su se čelništvu SDP-a na činjenici da su lično predali kandidatske liste, te na činjenici da su prvi koji su to uradili prije isteka roka, 5. jula.

"Ovom prilikom bih apelovala i na ostale stranke da što prije predaju liste, kako se ponovo ne bi desilo da svi predaju zadnji dan što i pored činjenice da smo na to spremni i da je to njihovo pravo, uveliko otežava sam proces", kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako su u SDP-u željeli predati liste tokom juna, kako bi to ipak bilo "u prvom polugodištu“. U šali je kazao kako su, kako to stari običaji nalažu,željeli ponijeti i prigodan poklon, ali da SDP ipak ima strogu politiku kad je u pitanju sukob interesa.

"Odat ću vam malu tajnu, a to je da smo pred zaključivanje spiskova uvidjeli da jedino ja još nisam obavio sve formalnosti, tako da sam posljednji sve predao. Tu je lista sa našim kandidatima koji izlaze na sve nivoe, ovdje je i naš kandidat za Predsjedništvo BiH, a na svima nama je da pomognemo da izlaznost na izbore bude što veća", kazao je Lagumdžija u neformalnom razgovoru nakon predaje listi.

Posebna pažnja skrenuta je na činjenicu da je potrebno privući što više ljudi iz bh. dijaspore i potaknuti ih da iskoriste svoje pravo i glasaju te se i na taj način približe domovini. Također je istaknuto i da je bitno raditi na izlasku glasača na izbore u BiH, kojih je za predstojeće izbore registrirano za 300.000 više nego za prethodne.

Iz CIK-a su najavili kampanju kojom će mlade i tek registrirane ljude pokušati potaknuti da izađu na izbore, kao kampanja pred izbore u kojoj će svima biti istaknuto koliko je njihov glas bitan.

"Pokušavamo ljudima reći da i neizlaskom na izbore učestvuju u izboru vlasti, te da je bolje da sami odaberu one koji će ih naredne četiri godine predstavljati, a ne da puštaju drugima da to čine za njih", kazao je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP BiH Željko Komšić.

Predate su liste sa imenima 581 kandidata, iako je prethodno najavljeno da će ih biti 595. Kako su nam pojasnili, 14 kandidata nije prijavljeno zbog određenih proceduralnih smetnji.