BiH
0

Lagumdžija i Pusić o najprioritetnijim pitanjima između BiH i Hrvatske

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se u Motovunu (Istra) s ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić.

U srdačnoj radnoj atmosferi ministri su, zajedno sa suradnicima, identificirali najprioritetnija bilateralna pitanja koja treba riješiti prije nego Hrvatska postane punopravna članica Evropske unije.

Ocijenjeno je da se do kraja godine moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja za granični spor, napredan pristup BiH luci Ploče u skladu s pravnom stečevinom EU i interesima BiH, obostrano prihvatljivo riješenje za cestovni koridor koji spaja dva dijela Hrvatske a prolazi kroz bh. teritorij, ali i sagledati, zajedno s Evropskom komisijom, sve mogućnosti za povećanje broja graničnih prijelaza za proizvode animalnog porijekla koji se izvoze iz BiH u EU.

S tim u vezi Lagumdžija i Pusić razmotrili su pozivno pismo komesara za proširenje EU Štefana Fülea, da se 19. septembra 2012. godine u Briselu održi sastanak na nivou ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske s resornim članovima Evropske komisije.

Cilj ovoga sastanka bio bi davanje konačnog ekspertnog impulsa Brisela za konačno rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Obostrano je ocijenjeno da se pitanja koja je u pozivnom pismu adresirao komesar Füle poklapaju s pitanjima koja su i ministri vanjskih poslova na sastanku definirali kao najprioritetnija.

Postignut je i visok stepen saglasnosti o potrebi hitnog imenovanja nekoliko ekspertnih timova koji će raditi na definiranju rješenja za svako od otvorenih pitanja, što uključuje i potrebu organizirana zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hvratske.

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju Lagumdžija je ocijenio kao ogromnu šansu za BiH i njezin napredak na putu evroatlantskih integracija i naglasio da činjenica da Hrvatska u ovom smislu pruža veliku i značajnu podršku BiH treba biti temelj za intenzivnu saradnju u svim oblastima, kako u političkom dijalogu i dijalogu eksperata na rješavanju otvorenih pitanja, tako i na području privredne saradnje i saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, razvoju trgovinskih odnosa i u brojnim drugim oblastima koje su od zajedničkog interesa, saopćeno je u nedjelju iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.