Rezolucija UN-a
61

Lagumdžija: BiH je pokazala da se može dogovoriti o ključnim vanjskopolitičkim izazovima

A. Ku.
Lagumdžija: Mali korak koji daje nadu da svijet nije izgubio moralni kompas (Foto: Facebook)
Lagumdžija: Mali korak koji daje nadu da svijet nije izgubio moralni kompas (Foto: Facebook)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija čestitao je i zahvalio se svima koji su učestvovali u donošenju odluke i glasanja za Rezoluciju UN-a te kazao da je Bosna i Hercegovina pokazala da može imati dogovor o ključnim pitanjima.

"Zajedno smo pokazali, nakon niza razgovora i detaljnih analiza i procjena, da znamo i možemo funkcionisati kao tim u kojem nadležne institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, mogu odgovoriti ključnim vanjskopolitičkim izazovima", naveo je Lagumdžija.

Tako se, zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju.

"Ovo je bio samo mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami, nismo izgubili politički i moralni kompas. Dobri poznavaci prilika u UN-u tvrde, da trodnevni hitni saziv Generalne Skupštine spada u red najdramatičnijih zasjedanja okončanih Rezolucijom o gorućem planetarnom pitanju", rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je glas 120 država svojevrstan krik u ime preko dvije trećine ljudi širom svijeta da se odmah zaustavi ubijanje nedužnih civila u Gazi.

"Poziv da se neodložno otvori proces izgradnje pravednog i održivog rješenja Izraelsko Palestinskog sukoba koje se može postići mirnim sredstvima baziranim na relevantnim rezolucijama UN i u skladu sa međunarodnim pravom – rješenja zasnovanog na postojanju dvije države koje žive u miru i sigurnosti", zaključio je Lagumdžija.