Koliko vlast brine
0

Kulturno-historijski spomenici u KS posljednja briga nadležnih

Piše: N. Grabovica
Olimpijski muzej u Sarajevu
Olimpijski muzej u Sarajevu
Vlada Kantona Sarajevo posljednje četiri godine nije izdvojila ni marku za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, kazao je za Sarajevo-x.com Munib Buljina, direktor istoimenog Zavoda.
Stotine spomenika kulture u našem Kantonu znatno je oštećeno te već godinama čeka na rekonstrukciju. Međutim, nadležnim očito nisu prioritet objekti koji su se nekada nalazili na razglednicama Sarajeva te u najljepšem svjetlu predstavljali bh. prijestolnicu.

Samo pojedinci, poput načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, brinu o onome što im je ostavljeno u amanet. Hadžibajrić je tako u ovoj godini odlučio sanirati Saburinu kuću, Vratnički bedem i Latinsku ćupriju, dok drugi vjerovatno ne vide ništa značajno u tome. Međutim, dosta drugih, isto toliko važnih objekata lagano propada zbog nebrige.

Nedostatak sredstava

U razgovoru sa Munibim Buljinom, direktorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, saznali smo da u Kantonu postoji više od 100 spomenika kulture te svake godine nadležnim općinskim, gradskim i kantonalnim vlastima apliciraju za njihovu sanaciju i rekonstrukciju, ali konkretnog odgovora često ne bude.

"Uglavnom posljednjih četiri do pet godina Ministartsvo kulture, od kojeg inače dobivamo sredstva za rad, zbog konstantnog smanjenja budžeta, nema dovoljno finansija za sanaciju i rekonstrukciju kulturnih i historijskih spomenika”, navodi Buljina.

Tako su neki od objekata na listi prioriteta za sanaciju, ali zbog nedostatka novca te neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ne mogu biti sanirani. Takav slučaj je sa Željezničkom stanicom na Ilidži.



Posljednji čas

"To je objekt od izuzetne kulturno-historijske važnosti i u dosta je lošem stanju. Međutim, u njemu trenutno živi nekoliko porodica koje imaju stanarsko pravo te dok njihovo pitanje ne bude riješeno, objekt ne može biti saniran. S druge strane, tu je i Olimpijski muzej, jedan od reprezentativnijih objekata, koji je također u lošem stanju. Željeznička stanica na Bistriku, turbeta na mezarju Alifakovac, Hadžišabanovića kuća i brojni drugi objketi također čekaju investitora kako bi opet oživjeli i bili turistička atrakcija ovog grada", ističe Buljina.

Inače, radovi na ovakvim objektima su relativno skupi i zahtijevaju poseban tretman, ali su ipak bitni za ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu.

"Ne trebamo čekati posljednji čas, kao što je to bio slučaj sa Panjinom kulom na Grdonju. Ovi objekti su naš amanet. Uz malo truda i rada mogli bi biti turistička atrakcija, ali se mora više raditi na tome. Uz razumijevanje trenutnog stanja u državi, mislim da se ne bi trebalio desiti da Kanton posljednje četiri godine ne izdvoji ni fening za ove objekte, jer uz takav stav doći ćemo u situaciju da naši kulturno-historijski spomenici koji su preživjeli agresiju zbog nebrige nestanu u današnje vrijeme", zaključio je Buljina.