BiH
79

KUIP KS: Veterinari Veterinarske stanice odbijaju primati opasne pse "zbog gubitka klijentele"

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS primila je oko 650 telefonskih prijava građana o napadima i ujedima pasa putem telefonskih linija koje su aktivirane 19. septembra za hitne prijave napada napuštenih pasa.

"Građani najčešće prijavljuju čopore pasa lutalica na području svih devet općina u Kantonu Sarajevo, a imamo i prijave o napadima i ujedima pasa, nepropisnom držanju vlasničkih pasa, te napadima pasa na domaće životinje", rekla je za naš portal Vildana Bosno, stručna saradnica za odnose s javnošću Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP).

Samo Lokom ispunjava obaveze

Nakon zaprimljenih poziva izvršena je selekcija te su kantonalni veterinarski inspektori izašli na teren. Potom su izdali 10 naloga higijenskim servisima - KJKP Rad (17), Murai-Komerc (27) i Lokom (56). Kako nam je rečeno u KUIP-u, utvrđeno je da jedino firma Lokom postupa prema izdatim nalozima, te su uhvatili 15 pasa lutalica.

"S obzirom da je KJP Veterinarska stanica na veterinarsku obradu prihvatila samo tri psa koja su bila povrijeđena, odnosno bolesna, preostalih 12 je do daljnjeg smješteno u ovom higijenskom servisu. KJP Veterinarska stanica osim spomenutih slučajeva, nije vršila prihvatanje pasa na veterinarsku obradu, što im je bila dužnost i prema Zaključku vlade KS, te Hodiogramu aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Prema izjavi v.d.direktora uposleni veterinari samovoljno odbijaju naloge, pod izgovorom da će izgubiti ostalu klijentelu. Pored toga, uputili su dopis i KJKP Rad da im ne dovoze uhvaćene pse do daljnjeg, odnosno dok se kako navode 'ne dogovore svi tehnički detalji i zvanično preuzmu odgovornosti u sistemu provođenja ovog projekta u praksi'", rekla je Bosno.

Moguće prekršajne mjere

Zbog toga ni KJKP Rad nije izvršio hvatanje pasa kako je KUIP naložio, o čemu su obavijestili zvaničnim putem ovu instituciju danas.

Veterinarski inspektori jučer su pokušali izvršiti i inspekcijski nadzor u sjedištu firme Murai-Komerc, u čijem vlasništvu je higijenski srvis i sklonište za napuštene pse u Prači, ali je odgovorno lice zatražilo odgodu nadzora, zbog za danas njavaljenog obilaska azila u Prači sa predstavnicima Ministarstava privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

"Na osnovu provedenih kontrola kantonalni veterinarski inspektori su u skladu sa svojim nadležnostima danas donijeli rješenja za KJP Veterinarska stanica i KJKP Rad o izvršenju mjera u skladu sa zaključcima Vlade KS, a u cilju uklanjanja opasnih, agresivnih i bolesnih pasa sa područja Kantona Sarajevo. U slučaju da navedeni subjekti ne postupe po rješenjima, inspektori će poduzimati i Zakonom predviđene prekršajne mjere", rekla nam je Bosno.

Hitni brojevi i dalje u funkciji

Podsjetimo, Vlada KS zadužila je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS 11. septembra da aktivira raniju službu za kafilerijske poslove KJKP Rad i poduzme aktivnosti kako bi se počelo vršiti uklanjanje bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica sa ulica Sarajeva. Nadležno ministarstvo je ovlastilo higijenske servise tri navedene firme, te uposlilo tri veterinarska inspektora koji će raditi na ovim poslovima.

Hitne telefonske linije pokrenute su 19. septembra, te građani mogu izvršiti prijave na brojeve 033 770 156 od 8 do 16 sati, i 061 145 508 i 061 160 926 od 8 do 22 sata. Na pozive će odgovarati stručne osobe koje će tražiti podatke o samom napadu, lokaciji, opis psa i slično.

Obrazac prijave napada može se preuzeti na web-stranici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u kategoriji Obrasci. Ispunjeni obrazac se može poslati službi poštom ili putem e-maila [email protected].