BiH
0

Kućice i hranilice za ptice u školskim dvorištima

FENA
U dvorištu Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu danas su postavljene kućica i hranilica za ptice.
"U sklopu redovnih akcija koje promiču zaštitu prirode, UniCredit banka d.d. donirala je Udruženju za biološka istraživanje i zaštitu prirode BIO.LOG 30 drvenih hranilica i 30 kućica za ptice radi postavljanja na određene lokacije na području Kantona Sarajevo", kazala je Feni predsjednica Udruženja BIO.LOG Sanja Trbojević.

Te kućice se postavljaju u dvorišta osnovnih i srednjih škola, te u dvorištu Prirodno matematičkog fakulteta.

"Kućice omogućavaju pticama da se gnijezde i postavljaju se u jesen, najkasnije do januara. A hranilicama omogućavamo preživljavanje ptica, odnosno pomaganje pticama u prehranjivanju u zimskom periodu", kazala je Trbojević dodavši da će u toku ove akcije biti podijeljeno još desetak kućica i hranilica za ptice.

Nastavnica i voditeljica ekološke sekcije u OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" Sanela Sehili kazala je da su kućicu i hranilicu za ptice postavili učenici-članovi ekosekcije ove OŠ i predstavnici Udruženja.

"Mi imamo zajedničke ciljeve, a to je kako očuvati život na planeti Zemlji, zaštititi ptičice, životinje i obezbijediti zdravi okoliš za život ljudi", kazala je Sehili.

Hranu za ptice nabavljat će OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević".