BiH
21

KS sutra bira delegate, Pleho, Smajić i Bjelak ne mogu u Dom naroda FBiH

Piše: E. G.
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo će sutra najvjerovatnije izabrati delegate u Dom naroda Federacije BiH, nakon što je, prema svemu sudeći, razriješena trakavica u vezi s nacionalnim izjašnjavanjem trojice zastupnika koji su se izjasnili kao Srbi, što je Centralna izborna komisija BiH osporila.

Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a te Nermin Bjelak iz BPS-a su se izjasnili kao Srbi te su na taj način htjeli biti birani u Dom naroda FBiH. CIK je također osporio i zastupnici Sabini Ćudić da se izjasni kao ostali.

Budući da je CIK osporio pravo da se izjasne kao Srbi, a s obzirom na to da su se na prethodnim izborima izjasnili drugačije, njih trojica su podnijeli tužbu protiv CIK-a, međutim tužba je odbačena kao neosnovana. Ovo je za Klix.ba potvrdio Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, koja je zasjedala danas.

"Komisija je danas završila proceduru koju je trebala završiti, dobili smo iz Suda potvrdu da su odbijene apelacije njih trojice i što se nas tiče stvorene su pretpostavke da se biraju delegati iz Kantona Sarajevo za Dom naroda FBiH. Liste smo žrijebali, sve je proslijeđeno Skupštini i spremno za izbor", rekao je Konaković.

CIK je, kaže Konaković, ovjerio liste Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, sa koje je skinuto i ime Sabine Ćudić.

"Na listama Srba ovjereni su samo Predrag Kojović i Slaviša Šućur, za ostalu trojicu se ne može glasati. Što se tiče lista Bošnjaka, one su najbrojnije. Mi u Skupštini KS biramo inače pet Srba u Dom naroda, ali ih neće biti dovoljno. Bit će samo dvojica, tako da će se preostali broj Srba birati iz drugih kantona", objašnjava Konaković.

Delegati u Dom naroda danas su izabrani iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, što znači da preostaje još Kanton Sarajevo.