MVP BiH
0

Krstić zatražio konzularnu zaštitu Srbije

SRNA
Radislav Krstić u Haškom tribunalu (Foto: AP)
Radislav Krstić u Haškom tribunalu (Foto: AP)
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je Srni da se haški osuđenik - penzionisani general Vojske Republike Srpske (RS) Radislav Krstić - izjasnio da traži konzularnu zaštitu Srbije u slučaju bilo kakvih neprijatnih situacija koje se mogu desiti dok je na odsluženju zatvorske kazne u Velikoj Britaniji.

Ona je istakla da su se i Krstić i bivši predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, koji se takođe nalazi na odsluženju kazne u ovoj državi, izjasnili da žele da imaju konzularnu zaštitu Srbije, a ne BiH.

Trišić-Babić je pojasnila da osuđenici po dolasku na odsluženje kazne dobiju formular u kome se nalazi i pitanje od koga traže konzularnu zaštitu u slučaju ovakvih situacija, kakva se desila generalu Krstiću.

Ona je navela da je Ambasada BiH u Velikoj Britaniji u kontaktu sa Ambasadom Srbije, te da konzul Srbije, s vremena na vrijeme, informiše Ambasadu BiH o situaciji u zatvorima.

Trojica muslimanskih zatvorenika napali su  Krstića u petak, 7. maja, u britanskom zatvoru "Vejkfild", koga su - kako prenose britanski mediji - posjekli žiletom po vratu i umalo mu nisu prerezali arteriju, a potom su ga pretukli. 

Iako je bio u kritičnom stanju, ljekari su rekli da Krstić nije životno ugrožen, prenose britanski mediji.

Izvor iz zatvora "Vejkfild" rekao je listu "Dejli mejl" da je riječ o dobro planiranoj i izvedenoj zasjedi i napadu zbog osvete.
Mladen Đurković, zet generala Krstića, rekao je da ovo nije bio prvi napad islamista, ali da su u prethodnim takvim situacijama bezbjednosne službe zatvora blagovremeno reagovale.
    
General Krstić u zatvoru "Vejkfild" služi zatvorsku kaznu od 35 godina, koliko ga je osudio Haški tribunal zbog, kako je navedeno u presudi, pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.