BiH
172

Križanje ćirilice u Hercegovini: Nepoznati vandali redovno prolaze nekažnjeno

Piše: I. P.
Saobraćajni znakovi na jugu Bosne i Hercegovine nerijetko su meta vandala koji, skoro po pravilu, crnim sprejem prekrivaju ćirilični dio natpisa koji upućuje na naseljeno mjesto.

Riječ je o krajnje destruktivnom ponašanju i kršenju zakona koji za ovaj vid vandalizma predviđa novčanu kaznu od 100 do 300 konvertibilnih maraka, dok ukupno oštećenje relativno nove vertikalne signalizacije na prilazima autoputu A1 i prelazi 25.000 KM bez PDV-a.

Autoceste FBiH nisu nadležne za te znakove, jer su nakon izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i regionalnih puteva isti predati u nadležnost kantonalnim direkcijama. Ipak, Autocestama i lokalnim vlastima takvo ponašanje nanosi štetu.

Štaviše, uništavanje znakova često ostane neprijavljeno, a evidentirani vandalizmi uglavnom prođu nekažnjeno.

Glasnogovornik Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura tvrdi da je policijska uprava Ljubuški zaprimila dvije prijave koje se odnose na oštećenja saobraćajne signalizacije počinjena sprejom.

"U maju 2013. godine zaprimili smo prijavu da je nepoznati počinitelj ili više njih, na trasi autoceste Bijača - Kravica, sprejom oštetio 25 saobraćajnih znakova, a u decembru 2013. godine zaprimili smo prijavu da je na regionalnoj cesti R422 (cesta Ljubuški - Metković, koja je ujedno pristupna cesta za autocestu), sprejom oštećeno devet saobraćajnih znakova. U oba slučaja, preduzeće koje održava saobraćajnu signalizaciju vrlo brzo je saniralo oštećenja", rekao je Čutura za Klix.ba.

Čutura je dodao da je u oba slučaja obavljen uviđaj. Ipak, počinitelji nisu otkriveni, dok prošle godine, tvrdi se iz MUP-a ZHK, nije evidentiran nijedan sličan slučaj.

Situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu malo je bolja s obzirom na manju trasu autoputa u tom dijelu države. S druge strane, uništavanje znakova često je na magistralnom putu prema Hrvatskoj.

"Ako identifikujemo počinitelje ide se sa prekršajnom prijavom ili kaznenom prijavom. Na magistralnom putu M-17 imamo i otuđenje tuđe stvari gdje znakove nađemo u starom željezu. Ćirilična pisma se šaraju uglavnom od Doljana prema Mostaru i tu podnosimo kaznenu i prekršajnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Na prilaznim cestama na autoputu unutar HNK nema puno oštećenja", rekao je glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.