BiH
40

Kritično u KS: Voda ušla u kuće u Starom Gradu, rijeka Miljacka nosi balvane!

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon obilnih padavina najkritičnija situacija sa poplavama je u Kantonu Sarajevo, dok su u Tuzli poplavljena privredna dobra, a na području Prače se izlila istoimena rijeka i ugrozila nekoliko objekata, rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Solak je kazao kako je došlo do značajnoj povećanja vodostaja rijeka Dobrinja i Miljacka, te da Miljacka u svome toku nosi i balvane i drugi otpad, zbog čega prijeti opasnost da se na određenim mjestima počnu stvarati vještačka jezera, te je dio ekipa CZ angažovan na sprečavanju toga.

"Pet timova imamo u krugu preduzeća Sarajevogas u Doglodima odakle izmještamo vozila i opremu koja je veoma bitna za gasifikaciju Sarajeva, a dva naša tima su u krugu TAS-a u Vogošći, gdje je došlo do izlijevanja Jošaničkog potoka. Sinoć smo evakuisali dvije starije osobe sa područja Vlakova, općina Ilidža, dok danas nije bilo evakuacija ljudi", rekao je Solak.

Istovremeno, u starom dijelu Sarajeva voda je ušla u neke kuće, a video o tome poslali su nam naši čitatelji iz ovog dijela grada.

Solak kako su mu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu dali podatak da je na području Sarajeva palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, što je "drugi najveći rezultat otkad se mjere te padavine".

"Uz to, najavljuje se da će se padavine nastaviti i naredna dva dana, što će dodatno otežati situaciju. Naše su ekipe, kao i kantonalne i općinske službe civilne zaštite na terenu i ulažu sve napore kako bi se situacija držala pod kontrolom. U tom je smislu, između ostalog, vrlo bitno omogućiti da kanali primaju vodu i ne budu začepljeni", ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je zbog povećanog nivoa rijeke Miljacke možda najugroženiji most kod hotela Bristol, te da su radnici CZ u saradnji sa ekipom Elektroprivrede BiH radili na podizanju kabla tog preduzeća koji ide preko rijeke Miljacke u Nedžarićima, kako ne bi došlo do prekida u napajanju strujom putem toga kabla.

"Poplavljene su podrumske prostorije kuća koje su izgrađene u blizini rijeka i to je naš stalni problem. Naravno, mi nudimo svoju pomoć tim ljudima u ispumpavanju vode, kao i sve druge vidove pomoći", kazao je.

Kada je riječ o područjima van Kantona Sarajevo, Solak je kazao da su poplavljena poljoprivredna dobra na području Tuzle, dok je na području Prače ugroženo više objekata nakon izlijevanja rijeke Prača, tako da su radnici CZ angažovani i na tom području.