BiH
560

Krišto: Ni ja ne plaćam RTV taksu, prijedlog zastupnika iz SDA i SBB-a je amaterski

Piše: Er. M.
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) izjavila je kako ni ona ne plaća RTV taksu te kako je pravo HDZ-a BiH da se bori za medij na hrvatskom jeziku.

Krišto je kazala kako se HDZ BiH zalaže da se problem Javnog RTV sistema BiH reguliše zakonom.

"Želimo sistemsko rješenje. Mislim da nije lijepo da u ovakvom zakonu imamo predlagatelje koji dolaze iz jednog naroda", rekla je Krišto.

Ona je dodala da bi bilo fer i korektno da se na nivou klubova pokuša naći rješenje za ovakav zakon.

"Ovo što je ponuđeno smatram dobrom namjerom iako ona za mene nema sistemsko rješenje za finansiranje RTV sistema. Ovaj zakon je, nećete se ljutiti, amaterski napravljen", rekla je Krišto.

Krišto je kazala kako bez obzira na to kako će to mediji interpretirati ni ona ne plaća RTV pretplatu.

"Ne plaćam je, ali želim da je plaćam. Želimo sistemske izmjene koji će osigurati objektivno, učinkovito i nepristrasno kreiranje informacija", rekla je Krišto zaključujući kako HDZ BiH želi da RTV sistem opstane.

Na obraćanje zastupnice Krišto reagovao je zastupnik Salko Sokolović (SDA) koji joj je kazao da prije nego se nađe sistemsko rješenje ona popuni uplatnicu i da bude dio sistema koji će finansirati javne RTV emitere kada se iznađe "sistemsko rješenje".

Krišto je odgovorila da kada bude htjela plaćati RTV taksu definitivno neće zvati Salku Sokolovića i pitati ga za to.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH predložili su zastupnici Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB). Njihov prijedlog neće podržati koalicioni partneri HDZ BiH i SDS, a na sjednici nisu prisutni zastupnici iz reda SNSD-a.