BiH
27

Kraljica nauka u Banjoj Luci: Dani matematike privukli brojne učenike

Piše: T. Č.
Predavanja, mozgalice, pitalice, ilustracije, radionice, kvizovi i takmičenja na temu matematike dio su programa u kojem će uživati osnovci i srednjoškolci tokom dvodnevne manifestacije "Dani matematike", koja je počela danas u Banjoj Luci.

"Cilj ove manifestacije je podizanje kvaliteta matematičke misli u BiH, popularizacija matematike među učenicima osnovnih i srednjih škola i podizanje svjesti o potrebi učenja matematike i značaja matematike kao fundamentalne nauke u sistemu obrazovanja'', istakao je docent dr. Dragan Matić, rukovodilac studijskog programa za matematiku i informatiku na Prirodno­matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Za danas su prema riječima Matića, predviđena su naučno­popularna predavanja dok će sutra biti organizovana razna matematička takmičenja i kvizovi, ali i prezentacije zanimljivog matematičkog sadržaja, izložba matematičkih eksponata i radionice različite tematike.

Učenici su pokazali veliko zanimanje za ovu manifestaciju a i broj pristiglih prijava za matematička takmičenjima je iznad očekivanog.

Prema riječima ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmina Komića kvizovi, mozgalice, slagalice bi trebale predstavi matematiku u zabavnom svjetlu, kako bi što više zainteresovala osnovce i srednjoškolce.

"Mi stalno govorimo da je matematika kraljica nauka, govorimo i da matematika nije bauk, ali isto tako znamo svi da je matematika teška , prije svega zato što zahtjeva kontinuitet u radu", istakao je Komić.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, prema riječima ministra Dane Maleševića, proglasilo matematiku jednim od dva deficicitarna predmeta, za koje izdvaja dodatne subvencije.

"Od ove godine svi srednjiškolci koji su upisali matematiku, bili su oslobođeni plaćanja upisnine", rekao je Malešević dodajući da je već godinama evidentan problem manjka profesora i nastavnika iz matematike, fizike i hemije.

Organizator ove manifestacije je Ministarstvo nauke i tehnologije RS­-a, uz pomoć Prirodno matematičkog fakulteta Banja Luka i Arhitektonsko građevinskog fakulteta Banja Luka.