BiH
243

Kraj poplavama u sarajevskom naselju Buća Potok, ugrađena pumpna stanica

Klix.ba
Danas je započela ugradnja pumpne stanice na lokaciji Ulica Alije Kučukalića, Sarajevo (kružni tok na spoju ulica Safeta Zajke i Alije Kučukalića). Pumpna stanica služi da prikupljenu oborinsku vodu prepumpa u cjevovod i eliminiše probleme plavljenja navedene lokacije.

"Do plavljenja je dolazilo jer nije na kvalitetan način riješen prihvat i odvodnja oborinske vode koja se nakupljala kod većih padavina. Ova plavljenja su dovodila do čestog zastoja saobraćaja, te stvarala probleme građanima, a posebno stanovnicima sarajevskog naselja Buća Potok", istakao je Edin Miljković, generalni direktor kompanije Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša, koja je proizvođač ugrađene pumpne stanice.

Riječ je visoko kvalitetnoj pumpnoj stanici, opremljenoj najmodernijom tehnologijom dimenzija 2400x7900mm, sa protokom 62,5 l/s x2 = 125 l/s. Cijevni razvodi su od INOX-a dok je visina dizanja otpadnih voda je 12,5m. Dužina potisnog cjevovoda je 40 m, a prečnik potisnog cjevovoda iznosi DN400.

Investitor projekta "Rekonstrukcija i izmiještanje instalacija VIK-a" je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Generalni izvođač radova EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo, nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo dok je projekat radila firma ES HYDROTECHNICS d.o.o. iz Sarajeva.

Izgradnja pumpne stanice realizuje se u okviru projekta "Izgradnja VI transferzale". Projekat podrazumijeva rekonstrukciju ulice Alije Kučukalića od Glavne gradske longitudinale do spoja sa ulicom Džemala Bijedića, izgradnju kružnog toka na toj lokaciji, te izgradnju podvožnjaka na spoju ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke i dijela saobraćajnice.