BiH
0

Kovač: Situaciju u KS zadovoljavajuća, svakodnevno se vrši kontrola vode

Klix.ba
Situacija u Kantonu Sarajevu, kada je u pitanju stanje s poplavljenim područjima i klizištima, je zadovoljavajuća. Trenutno se provode aktivnosti na crpljenju vode i saniranju jama na mjestima koja su bila poplavljena.

"Tokom ovih dana radili smo na sanaciji i izvršili dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i sve druge mjere koje je naložio Zavod za javno zdravstvo FBiH kako bi prostor bio siguran za povratak, i da nema bakterija niti zaraznih materija koje bi uzrokovale neke bolesti. Svakodnevno se vrši kontrola vode", rekao je za Klix.ba Mustafa Kovač, načelnik Štaba civilne zaštite KS.

Štab CZ KS je u redovnom kontaktu sa općinama koje su pogođene elementarnim nepogodama. Trenutno se radi na praćenju klizišta u Svrakama i drugim mjestima, te se radi na projektima za pronalaženje trajnog smještaja za porodice koje se neće moći vratiti svojim kućama.

"Kada su u pitanju Svrake, teško da će se tamo iko moći vratiti da živi. Općina i Kanton rade na tome i dali su do znanja tim ljudima da ih neće ostaviti, da će raditi na sanaciji tih mjesta i rješavanju stambenih pitanja", rekao je Kovač.

Istakao je veliko zadovoljstvo time što se veliki broj građana, privrednika, komunalnih preduzeća i organizacija angažovao u pomaganju ugroženim građanima.

"Želim istaći da su naši ljudi pomagali i drugim kantonima. Pojedine firme su donirale mašine, vozila, alate i poslali svoje ljude da rade na čišćenju i pomažu sugrađanima. Aktivirali su se i javna komunalna preduzeća poput GRAS-a, Rada, Parka, Pokopa, ViK-a... Dosta udruženja, nevladinih organizacija, profesora i rektora, te 5.000 studenata. Svi su preko nas pomagali ugroženim građanima", rekao je Kovač zahvalivši se svim ljudima i pojedincima koji su se ujedinili u nesreći i zajedničkim snagama se borili protiv ove prirodne nepogode.