Žrtve bi mogle biti Bošnjaci ili Hrvati
0

Kosti iz grobnice u Martin Brodu se vjerovatno nalaze i u temeljima vikendice

Piše: E. G.
Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaprimilo informaciju o masovnoj grobnici u Martin Brodu, o cijelom slučaju je obaviješteno državno Tužilaštvo BiH, koje će voditi iskopavanja i utvrđivanje identiteta žrtava.

Informaciju o tome da se na području Martin Broda nalazi masovna grobnica, policija je dobila putem anonimne prijave, od građanina koji je vidio da kosti izviruju iz zemlje, gdje se gradi potporni zid pored stambenog objekta. Još uvijek je nepoznato o kojim žrtvama se radi, ali se pretpostavlja da su vlasnici zemljišta i mnogo ranije znali za grobnicu, ali su prikrivali tu informaciju.

"U ovom momentu niko ne može reći kome pripadaju pronađeni skeleti. Pretpostavka je da mogu pripadati žrtvama Bošnjacima iz Ljutočke Doline i Orašca, ali do mene je došla i informacija da bi se moglo raditi i o Hrvatima s druge strane državne granice. Međutim, to su sada sve nagađanja", rekao je Smlatić za Klix.ba.

S obzirom na to da je riječ o podzidu koji se gradio odmah pored objekta novije gradnje, nije isključena ni mogućnost da je određeni dio kostiju ili skeletnih ostataka zazidan u temelje objekta.

"Ono što je mene kao čovjeka najviše šokiralo je to što sam vidio na terenu, odnosno stvari djeluju kao da je ta vikendica sagrađena na grobnici, što ne bi nimalo iznenadilo s obzirom na ponašanje vlasnika. Kosti se jasno vide i jasno se vidi sa su ih pokušali zazidati. Sasvim sam siguran da su i ranije to vidjeli i prešutjeli. Ako upoređujete zemljište na tom području lijevo i desno od objekta, onda se jasno vidi da je svježe prekopavano", kaže Smlatić.

Prema ministrovim riječima, u objektu trenutno niko ne boravi, a vlasnici vikendice i zemljišta su u Francuskoj, gdje vjerovatno žive i rade.

"Sva daljnja otkrića vezana za posmrtne ostatke i prikrivanje informacije o masovnoj grobnici, ukoliko dođe do njih, MUP USK će proslijediti Tužilaštvu BiH. Pretpostavljam da će oni krajem iduće sedmice imati neke konkretnije podatke", kaže ministar.

Na užem prostoru Martin Broda do sada nisu pronađene masovne grobnice, a ova se nalazi u samom naselju. Kako nam je rekao Smlatić, na prvi pogled u grobnici se nalazi najmanje pet ili šest butnih kostiju, pa se može pretpostaviti da se radi o većem broju skeleta.