Neće podleći pritisku
221

Košarac: Pokušavaju nas zastrašiti jer smo lojalni politici RS-a, preračunali ste se

S. M.
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac oglasio se povodom poziva Saše Magazinovića na sankcionisanje državnih službenika koji su sudjelovali na politički motivisanom sastanku u Istočnom Sarajevu koji je ministar lično organizovao.
Magazinović je upozorio da državni službenici pred Zakonom o državnoj službi BiH moraju odgovarati u slučaju da javno iznose svoja politička uvjerenja.

Na sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA. Sudeći po fotografijama, među pripadnicima sigurnosnih agencija, prisutan je bio direktor SIPA-e Darko Ćulum.

Košarac je kazao da pojedini političari iz FBiH prijete i prizivaju sankcije protiv ljudi koji su danas bili na sastanku u Istočnom Sarajevu.

"Prijete nam sankcijama i kaznama zato što smo i danas iskazali lojalnost politikama institucija Republike Srpske, pokušavajući da nas zastraše i izvrše dodatni pritisak. Hoćete da nas kaznite zbog toga što smo jednoglasno rekli da stojimo uz politiku institucija RS-a?! Gospodo, malo ste se preračunali! Nema tog pritiska koji će nas odvojiti od RS-a i politike institucija RS-a", rekao je Košarac.

Dodao je da će uvijek raditi u interesu RS-a i da to nije sumjereno protiv bilo kojeg naroda u BiH, te da oni u državnim institucijama predstavljaju RS u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

Ponovio je ranije stavove da je BiH "sastavljena" od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se RS pita.

"To konačno treba da vam bude jasno. Tako piše u Ustavu i Dejtonu. Ma koliko se trudite da nas zastrašite, nećemo podleći vašim pritiscima", poručio je Košarac.