Ništa konkretno
281

Košarac: Percepcija javnosti je ispravna, primili smo dvije plaće ni za šta

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac kazao je za Klix.ba kako je u potpunosti ispravna percepcija javnosti o državnim parlamentarcima koji su primili dvije plaće iako nisu usvojili nijedan zakon.

Državni parlamentarci već su primili dvije plaće u enormnim iznosima uprkos tome što se u protekla dva mjeseca nisu bavili ničim korektnim. Tim povodom Košarca smo pitali da li postoje naznake da bi u skorije vrijeme mogla biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Ta percepcija javnosti potpuno je ispravna. Mi jesmo primili dvije plaće, a nije bilo sjednica. To je jedna vrsta anomalije i mislim da će biti političkog kapaciteta da se u budućem periodu radi na izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Mi nismo svojom voljom u takvoj poziciji, već zbog odnosa u Predsjedništvu BiH i blokade izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", rekao je Košarac.

Kako kaže, proces izbora mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH vrši član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović koji uskraćuje saglasnost da se počne proces izbora predsjedavajućeg uprkos tome što su obavljene konsultacije.

"Postoje političke strukture i u Zastupničkom domu PSBiH koje su pokušale dalje komplikovati i uslovljavati situaciju prilikom izbora Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Iz tih razloga je Zastupnički dom PSBiH u poziciji u kojoj je danas. Reći ću otvoreno da je to jedini odgovor na podapinjanja Šefika Džaferović i nekih struktura u parlamentu", kazao je Košarac.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na jučerašnjoj konferenciji kazao je da je SDA spremna dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali isto tako i da SNSD mora poštivati zakone i definisane pravce. Košarca smo otvoreno pitali da li postoji mogućnost da SNSD u Vijeću ministara BiH izglasa usvajanje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018.-2019. godine.

"Ovdje je jasno kako mi imamo politička stajališta koja su potpuno različita. Mi jesmo okupljeni oko ustavnih rješenja i stavova institucija RS-a. SNSD neće nikada napustiti stavove i odluke koje donosi RS, jer je naša uloga da zastupamo stavove RS-a u institucijama BiH. Dijalog trebamo otvarati i tu nema spora. Mislim da i jeste prilika da se politički dijalog otvori kada je riječ o temama na kojim postoje približno jednaka politička rješenja i stavovi. Za to ima dovoljno kapaciteta. Očekujem da će u budućem periodu, odnosno kada organi stranke procijene, biti zakazani sastanci trojke", rekao je Košarac.

Istakao je da vlast na državnom nivou treba da čine SNSD i HDZ, a da je iz razgovora Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića zaključio kako i SDA želi da bude dio vlasti na nivou institucija BiH. On je dodao da je za SNSD prihvatljiva koalicija od tri pobjedničke političke stranke, odnosno SNSD-a, HDZ-a i SDA.

"Da li će neko još činiti taj format iz FBiH, vidjet ćemo. Mi iz RS-a očekujemo ponudu iz FBiH kao drugog činioca koji bi trebao činiti vlast na nivou BiH", zaključio je Košarac.