Negira nadležnosti BiH
55

Košarac na Samitu energetike poručio: RS nastavlja sa projektima Buk Bijela i Istočna interkonekcija

S. Š. U.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
U Trebinju je otvoren Samit Energetike Trebinje čiji je organizator Elektroprivreda Republike Srpske. Tom prilikom obratio se državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac koji je kazao kako RS nastavlja sa svojim projektima.

Pod pokroviteljstvom Elektroprivreda RS-a, ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Vlade RS-a na Samitu Trebinju će se u naredna dva dana govoriti o obnovljivim izvorima energije te će stručnjaci iz oblasti govoriti na deset panela.

Samitu prisustvuje i veliki broj investitora te međunarodnih kompanija koje su zainteresirane za energetske kapacitete BiH.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS-a kazao je kako će se na samitu razgovarati i o zajedničkim energetskim projektima, a kazao je kako su među zvanicama i gosti iz Kine, Mađarske, Slovenije i Crne Gora.

"Smatramo da trebamo iskoristiti energetske potencijale regiona. Krajnje je vrijeme da od danas kreiramo sadržajniju komunikaciju. Sve više nam fali eminentnih skupova kakav je današnji", kazao je Petrović.

Istakao je da je planom investicija i razvoja u Elektroprivrede RS za period 2019. do 2029. godine planirano da se izgradi i pusti u rad 1.000 megavata na pogon voda, vjetar, sunce i gas.

"Naša je dužnost da budemo dio regionalnih inicijativa. Elektromreža Srbije sa Republikom Srpskom, Bosnom, nadamo se i Mađarskom na formiranju zajedničkih kompanija. Samo kao region možemo biti jači i napredniji. Izazovi su brojni. Uvjerena sam da imamo značaja, znanja i sposobnosti da iz svake situacije izađemo jači", poručila je Jelena Matejić, direktorica Elektromreže Srbije.

Zvaničnici RS-a govorili su o prirodnim potencijalima manjeg bh. entiteta time potpuno ignorirajući državu BiH.

"Prethodnih godina smo na ovom skupu govorili o izuzetno važnim pitanjima. Život bez energije nije zamisli i upravo je RS svojom orijentacijom dokazala da je veoma posvećena razvoju energetike i Vlada RS-a je posljednjih deset godina ovom pitanju počela posvećivati veliku pažnju. RS je dio evropskog područja i ništa nije moguće raditi ukoliko nećemo sarađivati evropske direktive. Do sada smo to doljedno radili. Želim da ovaj prostor RS-a bude integrisan u evropski energetski prostor. Moramo se još više regionalno povezujemo", poručio je ministar energetike i rudarstva u Vladi RS-a Petar Đokić.

Govorio je o vrijednostima i izazovima investicija u vezi sa kvalitenim regionalnim saradnjama zbog ograničenih kapaciteta prenosnih mreža.

"Neskromno, ali sa ponosom ističem činjenicu da su RS i Trebinje već četvrtu godinu za redom energetski centar zahvaljujući odgovornim politikama Republike Srpske. RS je prepoznala energetiku kao jedan od njaznačajnijih sektora u vremenu globalnih izazova. Želim jasno da kažem da ćemo istrajati u realizaciji ključnih projekata kao što su Buk Bijela i IStočna interkonekcija", kazao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tvrdi da nivo BiH može imati samo ulogu koordinatora jer je energetika u nadležnosti entieta ističući kako FBiH kasni za RS-om kada je u pitanju napredak u energetskom sektoru.

Jasno je ponovio da "bez obzira na neke neosnovane političke predrasude jedno dijela BiH", RS nastavlja dalje sa energetskim projektima.