Svjedočio u svoju korist
1

Kornjača: "Plavi orlovi" nisu postojali na području Čajniča

FENA
Svjedočeći u svoju korist, Milun Kornjača, optužen za zločine u Čajniču, kazao je da nije izdavao naredbe za hapšenje bošnjačkog stanovništva.

"Nikad nisam izdavao naredbe o hapšenju, niti za bilo kakav zločin, što mi neki stavljaju na dušu, a što ću i dokazati (…) Osim onoga što se desilo u ‘Lovačkom domu’, druge patnje nije bilo na opštini Čajniče", kazao je Kornjača.

U optužnici se navodi da je Kornjača 19. maja 1992. godine ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice "Plavi orlovi" sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u "Lovačkom domu", pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.

Njemu se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice "Plavi orlovi", sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča.

Kornjača je u svjedočenju istakao da nije bio komandir paravojne jedinice "Plavi orlovi".

""Plavi orlovi" nisu postojali na području Čajniča. Ja nisam bio u paravojnoj formaciji. Postojala je vojska Teritorijalne odbrane opštine Čajniče, koja kasnije prelazi u Vojsku Republike Srpske (…) Ja sam prvo bio u jednoj interventnoj jedinici i dobio sam zadatak da štitim mostove. Kasnije sam bio komandir 7. pješadijske čete, kazao je Kornjača.

Kornjača, koji u svoju korist planira svjedočiti pet dana, osvrnuo se i na početak rata na području Čajniča.

"Prvi Srbin poginuo je 13. maja 1992. godine. Znači da su rat počeli oni - muslimani (...) Već 19. maja poginuo je drugi vojnik, Nenad Tanasković", naveo je Kornjača.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart, saopćio je Justice Report je online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.