BiH
0

Korisnici poslovnih prostora traže pravo na njihov otkup

FENA
Udruženje za zaštitu korisnika poslovnih prostora radi privatizacije poslovnih prostora konstituirano je danas u Sarajevu.

Ovo udruženje djelovat će na području Kantona Sarajeo, a većina njegovih članova je s područja općine Stari Grad.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Enver Alihodžić, koji je izabran na današnjoj osnivačkoj skupštini, članovi Udruženja traže otkup poslovnih prostora koji neki od njih koriste više od 50 godina, pri čemu se postavlja i pitanje njihovih ulaganja u tom periodu.

Alihodžić navodi da je isti problem prisutan od završetka rata. Iako su u međuvremenu doneseni zakoni o privatizaciji preduzeća i otkupu stanova, općine obrtnicima ne dozvoljavaju otkup poslovnih prostora.

Članovi ovog udruženja smatraju da i poslovni prostori mogu ići u privatizaciju po istom principu kao preduzeća. Oni trenutno plaćaju najamninu općinama koje nisu ni vlasnici prostora.

Udruženje ima svoj prijedlog otkupa, i to ne za bilo kakve certifikate nego za novac. S tim novcem, tvrdi Alihodžić, općine bi mogle napraviti trostruko više poslovnog prostora ili iskoristiti jednu trećinu tog novca da se zadovolje bivši vlasnici ukoliko se usvoji zakon o restituciji.