BiH
0

Koridor Vc od strateškog interesa za BiH

FENA
Peta pan-evropska konferencija o planiranju mineralnih sirovina i transportne infrastrukture (PEMT¨06) bit će održana u Sarajevu od 18. do 20. maja.

Predsjednik Pete pan-evropske konferencije prof. dr. Muris Osmanagić izjavio je danas na pres-konferenciji kako se radi o jednom od najznačajnijih skupova održnih u BiH koji će okupiti eminentne stručnjake i naučnike s pet kontinenata a koji će prezentirati više od 100 naučnih referata.

Po njegovim riječima navedena konferencija ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu budući da će pored dosadašnjih evropskih sadržaja iz prethodnih konferencija, uključiti i neka najvažnija strateška pitanja koja se odnose na koridor Vc, njegovu vezu sa susjednim državama, povezivanje s jadranskom obalom i hrvatsko-jonskom magistralom, namjeru Hrvatske o izgradnji mosta "Kopno-Pelješac" i razvoj BiH kao pomorske države.

Domaćin konferencije i generalni direktor firme BBM Ramiz Operta je kazao kako u oblasti mineralnih sirovina željeznički i cestovni koridor trebaju imati isti tretman.

U okviru konferencije, po riječima potpredsjednika PEMT-a 06 prof. dr. Ešrefa Gačanina, bit će održan okrugli sto o temi "Finansiranje i građenje koridora Vc", na kojem će uvodničari biti ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić i akamedik prof. dr. Božidar Matić.

Kako je najavljeno konferenciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, a učesnicima će se također obratiti ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.