BiH
54

Korak naprijed, nazad tri: BPS odbija učestvovati u razgovorima, upitna nova koalicija u FBiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nova koalicija u FBiH koja je dogovorena prije nekoliko sedmica, iako postoje optimistične najave, teško će biti formirana. Razgovori SDA i tri nove stranke koje bi trebale ući u vlast na nivou FBiH već su počeli, ali se odvijaju s različitim uspjehom zavisno od stranke.

Sa Strankom za BiH dogovoreni su skoro svi detalji i raspodjela pozicija. Stranka za BiH će najvjerovatnije imenovati ministra energije, rudarstva i industrije.

A-SDA je iskazala interes za resor trgovine te će, shodno najavi Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, vjerovatno i dobiti jedno ministarstvo u Vladi FBiH.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, ali i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović najavili su da bi Vlada FBiH moga biti popunjena već početkom septembra.

Ipak, sasvim je jasno da pregovori i ne idu baš glatko. Do sada nije održan nijedan sastanak sa Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom Sefera Halilovića (BPS).

Iz BPS-a odbijaju komentarisati za Klix.ba zašto nije došlo do sastanka, ali, ako je vjerovati medijskim napisima, do sastanka nije došlo jer nisu riješena "ključna, preliminarna pitanja o kojima je upoznata i javnost", kako su objasnili čelnici BPS-a.

S druge strane, Amir Zukić, generalni sekretar SDA koji je uključen u pregovore sa sve tri stranke, za Klix.ba kaže kako do sastanka nije došlo jer se nisu mogli usaglasiti termini te da ne postoje razilaženja u vezi s principima koji su dogovoreni i potpisani.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže za Klix.ba kako nije detaljnije upoznat zašto sastancima ne prisustvuje i BPS te da cijelu priču na neki način "moderira" SDA čiji bi čelnici trebali znati šta se dešava sa BPS-om.

Cijelu situaciju dodatno komplikuje i stav Dragana Čovića da je najbolja opcija ulazak SBB-a u vlast, kao i poruka Fahrudina Radončića da bi do toga stvarno moglo i doći.

Prema tom scenariju, SDA, HDZ BiH i SBB mogu formirati komotnu većinu te im SBiH, A-SDA i BPS i ne trebaju.

S druge strane, ako BPS ne bude učestvovao u novoj koaliciji, SDA, HDZ BiH, SBiH i A-SDA nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. HDZ 1990 bi sa svoja četiri zastupnika mogao zamijeniti BPS čime bi bilo osigurano potrebnih 50 zastupnika.

Iz HDZ-a 1990 su dali naznake da bi stvarno i mogli učestvovati u novoj koaliciji, ali je očigledno da tom idejom nije oduševljen Dragan Čović.