BiH
69

Kopači kod Goražda: Podignuto spomen obilježje za žrtve iz Drugog svjetskog rata

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U znak sjećanja na 126 ubijenih Bošnjaka iz Kopača i okolnih mjesta koji su živi spaljeni 1941. godine u mjestu Zidine u općini Novo Goražde podignuto je spomen obilježje na kojem su ispisana imena 36 žrtava, a činu otvaranja prisustvovali su mještani Kopača te okolnih mjesta te premijer BPK Goražde Emir Oković.

U džamiji u Kopačima klanjana je i dženaza namaz za nevino ubijene civile koji su spaljeni u dvije kuće u mjestu Zidine, nedaleko od Željezničkog mosta u Kopačima a dženazu je predvodio Rasim efenmdija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

"Večeras ćemo pominjati šehide Bedra i šehide Bosne, a sudbina je da za njih 126 klanjamo dženazu tek sada iako su ubijeni 1941. Pitamo se zbog čega tek danas? Imena 36 šehida su ispisana na ovom obilježju, a čitava BIH je pod krvlju šehida, mnoga mjesta njihovog preseljenja su obilježena ali ovo nije nikada iako je u dva prostora ovdje u Zidinama stradalo njih toliko i ostale su samo kosti koje su njihovi najbliži poslije prenijeli ovdje u ovo mezarje jer komunistička vlast i UDBA zarad bratstva i jedinstva nisu im drugo dozvolili ni da obilježe ni da spominju. O njima se u bivšoj državi nije smjelo puno govoriti, a mnogi koji su izvršili ova ubistva poslije su promijenili uniforme i kape i dobili još određene beneficije i vladali su još ovim prostorima. Slično nam se dešava i u susjednom Višegradu u ovom ratu", poručio je Rasim efendija Džafić.

On je izrazio zahvalnost porodici Jašarević koja je, kako je kazao, sevep izgradnje ovog obilježja.

"Neka ih Bog nagradi a nama ostaje da uzmemo pouku iz svih ovih događaja 1941. ali i 1992. jer oni su ubijeni svirepo, a civili su koji nisu nikome ništa nažao učinili. Da svim našim šehidima Bog podari lijepi dženet i nas pridruži njima", poručio je efendija Džafić.

Faruk Jašarević koji je podigao spomen obilježje na ovom mjestu je izgubio amidžu Mumina Jašarevića koji je imao svega 15 godina kada je ubijen.

"Zatvoren je u jednoj kući ovdje sa nizom Muslimana i što je najužasnije oni su spaljeni. To je strašan zločin, obuzele su me emocije dok su naši prijatelji ovdje učili dove i odlomke iz Kur'ana i prizivao sam u sjećanje lik mog amidže petnaestogodišnjeg. Nakon 85 godina u prilici smo da napravimo obilježje da se sjetimo njega i svih onih koji su tu ubijeni i spaljeni. Uspjeli smo pronaći 36 imena, a u priči koju smo započeli kao porodica oko izgradnje spomen obilježja zahvaljujemo na ogromnoj potpori uvaženom Rasim ef. Džafiću i profesoru Ćamilu Bajroviću koji je radio na prikupljanju imena stradalih. Sam spomenik podsjeća na stećak jer mi baštinimo tu srednjovjekovnu bosansku povijest a napisali smo na spomenik da svi oni koji ovdje pristupe svjedoče o tom strašnom zločinu i prouče fatihu što znači da baštinimo i drugu stvar, a to je islamsko bošnjački povijesni krug, naša kultura običaji i tradicija. I na koncu ovo je spomen obilježje da nas uvijek podsjeti da svjedočimo, da uvijek bilježimo, pišemo, da ostavljamo tragove i da znamo gdje su nam počinjeni zločini, jer svaka stopa zemlje ove je bila neko stratište u prethodnim razdobljima. Bez ovih tragova, ako ih ne postavimo, ova naša zajednica na ovom prostoru više neće postojati, a ako nema ove zajednice na užem prostoru onda nema ni zemlje Bosne", izjavio je Jašarević.