BiH
0

Kontroverzni Alen Albinović imenovan u Komisiju za kulturu i obrazovanje sarajevske Općine Stari Grad

Piše: A. B.
Alen Albinović (Foto: Facebook)
Alen Albinović (Foto: Facebook)
Alen Albinović, član Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH) i predsjednik Foruma mladih ove stranke pri Općini Stari Grad Sarajevo, u maju ove godine imenovan je za člana Komisije za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe ove Općine.

Imenovanje Albinovića stvorilo je žustru raspravu na društvenim mrežama s obzirom da je javnost upoznata s njegovom prošlošću. Nekadašnji televizijski voditelj, maneken i samoprozvani pjevač objavljivao je fotografije na kojima konzumira drogu, opija se i veliku pažnju poklanja turbofolkerima, a svojevremeno mu je idol bila Jelena Karleuša.

Ovakav profil mladog čovjeka od maja 2016. godine razmatra kulturne i obrazovne inicijative od važnosti za starogradsku općinu i zajedno s još dva člana proslijeđuje ih Općinskom vijeću Stari Grad na dalje razmatranje. Informaciju je za portal Klix.ba potvrdio Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Stari Grad.

"Članove 16 Komisija u Vijeću Starog Grada imenuje njihova politička stranka, a SBB je nedavno promijenio 11 članova u različitim komisijama, s obzirom da će načelnik Ibrahim Hadžibajrić na lokalnim izborima nastupiti kao samostalni kandidat. Svaka komisija razmatra određene inicijative koje im predlože savjeti Mjesnih zajednica, vijećnici ili načelnik i onda ih, ukoliko postoji adekvatan razlog, prosljeđuju na razmatranje Općinskom vijeću", izjavio je Vedran Dodik za Klix.ba.

Dodik nam je kazao da je Alena Albinovića za člana navedene komisije predložio Adis Džabija, predsjedavajući Općinskog odbora SBB Općine Stari Grad te da je on vjerovatno upoznat s njegovim zaslugama. Dodao je također kako će na narednoj sjednici zakazanoj za 28. juni, upoznati vijećnike s medijskom prašinom koja se podigla tragom ove odluke.

"Alen Albinović je završio fakultet, a mnogi članovi Komisija imaju srednju školu. Treba mu pružiti šansu jer je mlad da pokaže šta zna. U ranoj mladosti činio je greške, ali je vremenom došao 'tobe' za razliku od mnogih koji to nikad neće uspjeti. Odlučio je promijeniti svoj život i osnovao je Fondaciju koja se bavi stipendiranjem za što mnogi nemaju hrabrosti. Mladom čovjeku treba pomoći da izgradi život kako treba, nastavi pomagati ljudima i ne treba ga gurnuti u nešto iz čega samo jaki uspiju da izađu. Svi smo mi ljudi, a ljudski je griješiti. Trebamo biti svjesni Alenovog rada, truda, napretka za sebe i druge", rekao je za Džabija za naš portal.

Konkretno, Komisija za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe nadležna je za utvrđivanje kriterija, postupka i načina davanja i izmjene naziva ulica, trgova, parkova i mostova, ustanova, naselja i naseljenih mjesta na području Općine Stari Grad Sarajevo. Mandat Komisije za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe Općinskog vijeća Stari Grad je četiri godine, a članovi primaju mjesečnu naknadu od 60 KM.

Alen Albinović postao je poznat po pjesmi "Pali me pali, pa me onda povali". Posljednih godina se posvetio akademskoj, ali i političkoj karijeri, a spas od poroka koje je uživao pronašao je u vjeri. Brojni korisnici društvenih mreža, osobe iz javnog života BiH osudile su ovaj potez Općinskog vijeća Općine Stari Grad, poznavajući prošlost Alena Albinovića.