BiH
651

Konkurs za popisivače 5. jula, saznajte šta je potrebno da biste se zaposlili

SRNA
Konkurs za popisivače i instruktore na nivou opština i gradova, koji je trebalo biti objavljen 27. juna, odgođen je do 5. jula na zahtjev nekih opština.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju opštinske/gradske popisne komisije, koje su opštine i gradovi trebali formirati zaključno sa 21. junom.

Dio opština koje nisu uspjele formirati lokalne popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave Konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Agencija za statistiku odobrila im je dodatni rok, da do 5. jula završe svoje obaveze, sa ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definisani u "Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja" koje će biti angažovano u popisu.

Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan u BiH.

Ukoliko opštine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, u Agenciji za statistiku BiH kažu da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Građani BiH će na vrijeme biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja Konkursa za izbor opštinskih/gradskih popisivača i instruktora, dodaje se u saopštenju.

Iz Agencije podsjećaju da će na lokalnom nivou biti angažovano 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 opštinskih instruktora i 18.879 popisivača.

Više detalja o tome šta je potrebno da biste se prijavili na konkurs možete pronaći ovdje.