02.09.2013. u 11:39

Konjević Polje: Roditelji umjesto đaka u školskim klupama

Djeca povratnika bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polje, Bratunac i Podrinje danas nisu sjela u školske klupe u Osnovnoj školi "Petar Kočić", područna škola u Konjević Polju, iako je u entitetu Republika Srpska, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, od danas počela školska 2013/2014. godina, javlja agencija Anadolija.Bošnjačka djeca u ovoj školi, njih 143, neće sjesti u školske klupe, kažu roditelji koji su se umjesto svoje djece okupili u školskom dvorištu, sve dok ne budu riješeni problemi koji se godinama gomilaju i dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi utemeljeni na Ustavu i zakonima.

Među razlozima za ovakvu odluku roditelji navode nepovoljne sanitarne uslove, neodvijanje nastave po planu i programu Tuzlanskog kantona, neuzimanje u obzir proporcionalne zastupljenosti prema etničkoj pripadnosti učenika područne škole u formiranju školskog odbora i zapošljavanju nastavnog kadra.

U ovoj školi djeca do petog razreda osnovne škole rade po planu i programu Republike Srpske, dok djeca od petog i viših razreda rade po udžbenicima i programu Tuzlanskog kantona. Osim toga, roditelji se žale da tokom školske godine u ovoj školi često nestaje vode te da voda nije za piće.

Predsjednik Savjeta roditelja Muhamed Ahmetović objasnio je da su roditelji odlučili da, zbog navedenih problema, danas oni dođu pred školu, a djecu ostave kod kuće.

"Uz uporno zanemarivanje i neispunjavanje prava bošnjačke zajednice na nacionalnu grupu predmeta, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nastavlja diskriminirati građane bošnjačke nacionalnosti. Od 36 uposlenih u školi 'Petar Kočić', samo je jedan Bošnjak. Naša škola u Konjević Polju se i dalje tretira kao područna, premda ima više učenika nego centralna škola u Kravici", pojasnio je Ahmetović.

On je kazao da su roditelji odlučili da "neće dopustiti nastavak torture nad svojom djecom".Prema njegovim riječima, roditelji bošnjačke nacionalnosti odlučili su da neće slati djecu u školu sve dok se ne organizuje školski odbor koji će biti u skladu sa etničkom strukturom stanovništva, dok se ne uvede u potpunosti nacionalna grupa predmeta, ne zaposle nastavnici bošnjačke nacionalnosti i objekat škole ne učini prihvatljivim za održavanje nastave.

"Ukoliko se ovakva situacija nastavi, do kraja septembra pozvaćemp sve bošnjačke povratničke zajednice da krenu u opći bojkot sistema osnovnog obrazovanja u entitetu Republika Srpska, a najbliže kantone i federalnu vlast pozvaćemo na podršku i paralelno organizovanje nastave u povratničkim zajednicama po planu i programu iz Federacije BiH", rekao je Ahmetović.

Na oglasnoj ploči u školi, među imenima učenika koji su učestvovali na takmičenjima, nalazi se tek jedno ime djeteta bošnjačke nacionalnosti, iako ovu područnu školu pohađaju isključivo djeca te nacionalnosti, njih 143. Na ulazu u jednu od učionica na papiru je ćiriličnim pismom napisano "Odeljenje I2", a imena djece na njihovim radovima takođe su napisana ćiriličnim pismom.

Direktor škole "Petar Kočić" Savo Milošević kazao je kako roditelji nisu u pravu, te ustvrdio kako škola ima vodu, da je pitka voda u aparatima za piće, a da se u učeničkim torbama se nalaze udžbenici po federalnom programu.

"Bosanski jezik predaje profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. Argumentovano tvrdim da u nastavnom procesu, od 33 nastavnika, ima pet Bošnjaka", istakao je Milošević.

Djeca u školi, tvrdi Milošević, uče po planu i programu Tuzlanskog kantona, no roditelji su se, prema njegovim riječima, izjasnili da djeca u prvom i drugom razredu osnovne škole uče po udžbenicima Republike Srpske.

Ekipa agencije Anadolija se uvjerila da na udžbeniku za treći razred ćiriličnim pismom piše "Nastavni listovi iz srpskog jezika".

"Roditelji u nižim razredima izjašnjavali su se da uzimaju udžbenike na srpskom jeziku, jer su oni bili besplatni, a razlog su loši ekonomski uslovi", rekao je jedan od roditelja Damir Begić.

Iako djeca trebaju učiti po programu Tuzlanskog kantona, Milošević tvrdi da su roditelji djece u nižim razredima birali da djeca uče iz udžbenika Republike Srpske, dok djeca u višim razredima uče iz udžbenika Tuzlanskog kantona.

"Ne postoji pisana odluka po kojem programu škola treba raditi. Postoji privremeni sporazum ministarstava RS-a i FBiH u kojem se navodi da učenici povratnici imaju pravo da izučavaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta po nastavnom planu i programu po kojem se izjasne. Ovdje su se do sada izjašnjavali da se, zbog problema učenja pisma, nastava od prvog do petog izvodi po programu RS-a, a nastava od petog pa naviše po programu Tuzlanskog kantona", tvrdi Milošević.

Roditelji ipak tvrde da rješenje o radu po planu i programu Tuzlanskog kantona postoji, no da ga direktor Savo Milošević odbija sprovesti. Oni tvrde da će ustrajati u odluci da njihova djeca neće pohađati nastavu sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Nisam poslao djecu u školu jer nema vode, djeca ne uče po planu Tuzlanskog kantona, direktor ne sprovodi rješenje o tome. Školski odbor koji su formirali, jedan Bošnjak radi. Školski odbor mora biti formiran po broju učenika, a prema tome Bošnjake sljeduju četiri mjesta, a ostale tri", rekao je Vehid Dedić, jedan od roditelja i član Savjeta roditelja.
(Anadolija)


Komentari na članak - Ukupno: 43
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Podrska roditeljima, podrska povratnicima. To su pravi junaci.

 

Sad cetalji kontaju: Sve ovo treba pobit.
Bagra je to.

Svi komentari
 

Pa majku mu ***.Vlada Srbije dozvolila nastavu na bosanskom jeziku na Sanđaku i prizna ga a ova gamad u RS-u ne pa ko ste pička vam materina seljačka.Zato ste gađali vječnicu ne bi li uništili... Pročitaj više

 

Ako ste u Republici Srpskoj,onda ucite po Srpskom planu i programu.Sa latinicom i cirilicom ravnopravno.Ucil bi Vi i na "bosanskom" jeziku samo da on postoji.Ali nazalost po Vas njega nema pa nema.


 

Kako ste bezobrazni!!!

Trazite dvije skole pod jednim krovom u RS,a istovremeno nazivate fasistima Hrvate u Federaciji,cija djeca jednostavno nece da uce izmisljeni bosanski jezik i "bosnjacku historiju"...


 

e stvarno si tuka... pojma nemas

 

koje tebe naucio da koristis internet i sl jer fkt tvoja glupost granici sa svemirom

prikaži sve odgovore
 

Sve se ovo radi zato jer smo mi glup narod, da je umjesto 143 roditelja pred skolu iz svakog kantona upucen po jedan autobus kao podrska povratnicima, ne da bi provli propise nego bi jos pride i knjige... Pročitaj više

 

Pa dovoljno je prezime od ovog direktora skole nije ni cudo sto sve to tako rade djubradi dijeci to raditi cista sramota i bezobrazluk

 

bilo je i krajnje vrijeme da se pobunite.
nedostatak kadra i finasija nije nikakav izgovor ministarstvu obrazovanja.
kvazi zastitnici vasih intresa iz federacije nemaju vremena za vas, kraj je gradjevinske... Pročitaj više

 

Kazu "veliki srbi" u RS-u Bosnjaci i ostali narodi nisu diskriminisani, a Duduk-Dodik na predizbornom plakatu stavio natpis SRPSKA KUĆA DO KUĆE, i sto je jos strasnije od toga niko ne reaguje.

 

Novinari, u kojoj državi su bošnjaci nacija ?

 

Ovo je nevidjena politika!
Neko je nahuskao ove ljude da prave probleme.
Citam u Kozarcu izjavljuju kako im djeca ne razumiju srpski???!!!
Politika je zlo. Sporna je ćirilica, a ona je ravnopravno pismo... Pročitaj više


 

Pa onaj Suljagic huska narod,a kad pendrek pocne da radi,Suljaga fino zbrise u Sarajevo a nekom izmanipulisanom povratniku policija odvali bubrege...
Vec vidjeno!

 

Sam pricas o lekcijama koje su sporne sa tvoga stanovista, jer ako su sporne sa stanovista jednog srbina, onda su to ogromni problemi u stvarnosti.
Sam spominjes "bosnjacki" jezik, zar to ne... Pročitaj više

prikaži sve odgovore
prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE