BiH
8

Kongres SDP-a BiH danas u Sarajevu: Novi ljudi za novi SDP?

Piše: Er. M.
U radu 6. redovnog Kongresa Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koji je zakazan za subotu u Sarajevu učestvovat će 859 delegata što Kongres SDP-a BiH čini najvećim kongresom među strankama u BiH.

Na Kongresu će se birati 110 članova Glavnog odbora i 11 članova Nadzornog odbora SDP-a BiH.

"Predsjednik SDP-a je izabran prije 14 dana na izborima na kojima su glasali svi članovi SDP-a po sistemu jedan član - jedan glas, pobjedu na izborima je odnio Nermin Nikšić koji je osvojio podršku dvije trećine članova. Također, na Kogresu će se usvajati i novi Statut i Program SDP-a BiH", kazao je za generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić.

Novi mandat Nermina Nikšića počinje od 6. redovnog Kongresa SDP-a BiH koji će biti održan u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Kako su ranije istakli iz SDP-a BiH, Nermin Nikšić ima potpuni legitimitet s obzirom na to da ga je izabralo cijelo članstvo.

Sistem biranja po principu jedan čovjek - jedan glas nedavno je najavio i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Ostaje da vidimo da li će Nermin Nikšić koji je oko sebe okupio nove ljude i čija je politika dobila ogromnu podršku članova stranke nastaviti voditi SDP BiH ka jedinstvu kako je najavio.

Naime, Nikšić je nedavno kazao kako će jedan od njegovih prioriteta biti i rad na pripremi jedne vrste platforme zajedničkog nastupa ljevice na lokalnim izborima.