BiH
115

Kongres SDA bira novo rukovodstvo: Tri kandidata u utrci za predsjednika

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas će u 10 sati početi 6. kongres SDA na kojem će ova stranka, nakon Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, dobiti trećeg predsjednika. Najveće šanse ima trenutni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a protukandidati su mu Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Ukupno 794 delegata danas će u dvorani Zetra izabrati novo rukovodstvo SDA. Pored predsjednika stranke bira se jedan zamjenik, osam potpredsjednika i 85 članova Glavnog odbora SDA.

Najviše šansi za mjesto predsjednika ima Bakir Izetbegović, dok mu je jedini pravi protukandidat Šemsudin Mehmedović. Iako su ga predložila samo dva općinska odbora od potrebnih 20, Mehmedovićevu kandidaturu podržao je Glavni odbor kako bi se ispunila statutarna obaveza o neophodnosti postojanja većeg broja kandidata.

Trećeg kandidata Irfana Ajanovića predložio je Glavni odbor SDA, a i sam je izjavio kako mu je čast biti kandidat, ali da nema ambicije da postane predsjednik.

Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić, dok će se za poziciju potpredsjednika boriti Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić. 

Rukovodstvo stranke bira se na period od četiri godine, a novi kongres trebao bi biti održan 2019. godine.

Rad kongresa odvijat će se u dva dijela. Kongres počinje u 10 sati, a u prijepodnevnoj sesiji, nakon obraćanja trojice kandidata, birat će se predsjednik SDA. Nakon pauze delegati će u poslijepodnevnim satima izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Glavnog odbora. Kongres će biti završen obraćanjem novog lidera SDA.

Pored biranja novog rukovodstva Kongres će, kao najviše tijelo stranke, raspravljati o Programskoj deklaraciji te o 12 rezolucija koje se tiču budućeg djelovanja ove stranke u ključnim procesima za BiH.

Osim delegata, kongresu će, kako je najavljeno iz SDA, prisustvovati i blizu 1.500 gostiju.