Rezultati mjerenja
0

Koncentracija ambrozije u BiH još uvijek visoka

FENA
Meteorološke prilike koje je karakterizirala izmjena kišovitih i sunčanih perioda uvjetovala je smanjenje koncentracije polena ambrozije u zraku, iako je sezona cvjetanja još u toku.

Prema rezultatima mjerenja koje provodi Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta, u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, polen ambrozije je prisutan u količini od 300 zrna po kubnom metru, što ukazuje da se još radi o visokoj koncentraciji, koja izaziva zdravstvene tegobe kod većine alergičnih osoba.

Iz ovog ministarstva je upozoreno da je zbog toga i dalje aktuelna preporuka da osobe osjetljive na polen trebaju izbjegavati boravak u prirodi duži od jednog sata, vrijeme provoditi u zatvorenoj prostoriji, naročito od 11 do 16 sati, kada je koncentracija polena najviša, te pridržavati se svih medicinskih uputa.

S obzirom na to da sezona cvjetanja ambrozije traje do početka oktobra, očekuje se pojačani inspekcijski nadzor nadležnih federalnih i kantonalnih inspekcija na kontroli vlasnika i korisnika poljoprivrednog, građevinskog, neizgrađenog i drugog zemljišta u smislu postupanja prema Odluci o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - ambrozija, a koju je donijela Vlada Federacije BiH 16. jula 2009.

Izvještaji o polen monitoringu za protekli period se nalaze na web strani Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, www.mpz.ks.gov.ba .

Iz Ministarstva su pozvali da ukoliko se dođe do spoznaje o sumnjivim lokalitetima na kojima se nalazi ambrozija, mogu javiti, da bi se uz pomoć stručnjaka KJKP "Park" izvršila detaljna stručna provjera.