Investicioni kongres
34

Konaković u Abu Dhabiju učestvuje na okruglom stolu o skrivenim mogućnostima ulaganja

A. L.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas učestvuje na okruglom stolu "Priprema za privredno usporavanje: skrivene mogućnosti ulaganja" koji se održava u sklopu godišnjeg investicionog kongresa u Abu Dhabiju.

Prema ranijim najavama, učesnici će razmijeniti mišljenja o podršci naporima zemalja da održe i prošire otvorene, transparentne i nediskriminirajuće politike za međunarodna ulaganja u kontekstu višegodišnje globalne krize.

"Od snažne infrastrukture i proizvodnje do rastućih sektora u obnovljivim izvorima energije i turizma, naša nacija je dokaz otpornosti i strateške prednosti. Pridružite nam se u otkrivanju ovih potencijalnih blaga", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova ovim povodom.

U okviru Kongresa najavljen je Samit tolerancije na kojem će ministar Konaković, uz domaćina, ministra tolerancije i suživota Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Nahayana Bin Mabaraka Al Nahyana, održati uvodnu riječ, saopćeno je ranije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na kongresu se razgovara i o transformativnim promjenama koje se događaju unutar globalnog investicijskog ambijenta koji je donio brzi napredak u području tehnologije, geopolitičkim pitanjima, dinamici tržišta u nastajanju, poremećajima lanca vrijednosti te imperativu održivosti.

Događaj je okupio brojne dužnosnike, političare, industrijske lidere, investitore te predstavnike multinacionalnih i velikih kompanija, startupa, malih i srednjih preduzeća kao i akademske zajednice više od 170 zemalja svijeta.

Konaković na Kongresu učestvuje od 7. do 9. maja.