Posjeta Sloveniji
72

Konaković se u Ljubljani sastao sa Tanjom Fajon: Tradicionalno dobri odnosi, potrebno jačati sektorsku saradnju

S. Š.
Elmedin Konaković i Tanja Fajon
Elmedin Konaković i Tanja Fajon
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, aktuelnoj situaciji i reformskim procesima u BiH, napretku naše zemlje na europskom putu te regionalnim odnosima.

Tokom susreta konstantovano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a saradnja je uspješna na brojnim bilateralnim i multilateralnim područjima.

Ocijenjeno je da postoje mogućnosti za jačanje sektorske saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, turizam i kulturu.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se susreti na visokom i najvišem nivou nastaviti i u narednom periodu te ukazali na važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova.

Konaković je izrazio zahvalnost Republici Sloveniji na podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u, a posebno na snažnom zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa. Zahvalio je ministrici Fajon, premijeru Golobu i ostalim predstavnicima slovenskih vlasti jer su u vremenu, kada je Bosni i Hercegovini trebala podrška, bili vrlo glasni i vrlo hrabri u davanju te podrške kako bismo dobijanjem kandidatskog statusa išli bržim tempom ka EU.

Kazao je da je pred BiH još puno izazova kako bismo opravdali status kandidata i eventualno stvorili uslove da zvanično otpočnemo pregovore. Ministar je kazao kako je Slovenija jedna od najvažnijih zemalja u području trgovinske razmjene.

Ministar je naglasio kako je opredjeljenost Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Europskoj uniji potpuna i neupitna, kao i angažman na provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina proteklih mjeseci pokazala snažnu predanost Europskoj uniji i stopostotnim usklađivanjem stavova sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom (ZVSP) EU i djelovanjem u skladu sa time.

Upoznao je ministricu Fajon sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini i dinamikom uspostave Vijeća ministara BiH, istakavši kako je aktuelni saziv napravio važan iskorak na europskom putu usvajanjem niza nacrta, zakona i strategija te potvrdio spremnost za postizanje dogovora o rješavanju onih pitanja za koja nije bilo saglasnosti u ranijim sazivima Vijeća ministara BiH.

Naglasio je važnost jačanja saradnje u regiji, koja je temeljni dio procesa europskih integracija, kao i ubrzanja procesa proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Ministar Konaković je još jednom posebno zahvalio ministrici Fajon na njenom ličnom angažmanu i zalaganju za kandidatski status BiH te čestitao Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2024. i 2025. godinu, ocijenivši to diplomatskim uspjehom Slovenije.

Ministrica Tanja Fajon je ponovila neupitnu podršku Slovenije europskom putu Bosne i Hercegovine i iskazala opredijeljenost za daljnje unaprjeđenje i jačanje saradnje dvije države. Potvrdila je tradicionalno dobre odnose BiH i Slovenije, sa naglaskom na kulturnu i ekonomsku povezanost dvije države. Zahvalila je BiH na podršci Sloveniji za izbor nestalne članice u VSUN za mandat 2024-2025.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o uređenju ugovornih odnosa između Bosne i Hercegovine i Slovenije, statusu naših građana koji žive u Sloveniji kao i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.