BiH
159

Konaković: Policija KS radi najteži posao u državi, ali saradnja s Tužilaštvom nije dobra

Piše: E. S. H.
Elmedin Konaković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je Vlada KS govorila o svim segmentima i da je opus Vlade isključivo na radu MUP-a KS jer nad policijom Vlada KS ima nadležnost. Naglasio je da je policija KS najbolja u državi i da radi najteži posao, ali i da su narušeni odnosi između Tužilaštva KS i MUP-a KS.

Konaković je kazao da je Vlada Kantona Sarajevo zatekla teško stanje u policiji i da je sarajevskim policajcima teško raditi u Sarajevu, počevši sa osiguranjem javnih skupova kojih je godišnje 1.700, mnogo više nego u drugim kantonima.

"Zatekli smo stanje u kojem je ovom MUP-u bilo potrebno osigurati opremu. Lično meni su dva puta ukrali automobil na području KS. Razgovarao sam s ljudima koji rade izvještaje, kažu da uhapse te osobe koje kradu automobile, ali ih oni za 48 sati zovu na kafu i kažu da su na slobodi", kazao je Konaković.

Naglasio je da je zakonodavstvo katastrofalno, da prihvata kritike da nije urađeno dovoljno da se izvrši pritisak na one koji trebaju donositi zakone.

"Ocjenjivali smo rad Tužilaštva KS, naše ocjene su bile nula. Imali smo tužiteljicu koja je bila flegma, a VSTV nije učinio ništa. Pisali smo im, ali iako je ocjena bila nula nije se ništa uradilo. Predsjednik suda mi je rekao 'Planiram zatvoriti odjel za privredni kriminal jer nema slučajeva'", podsjetio je premijer KS.

Podsjetio je da je dozvoljena obuka 129 policajaca, da je to odobrio bivši ministar Nermin Pećanac, ali da nije ostavio novac.

"U penziju je tada otišlo 80 policajaca, osigurali smo novac i zaposlili 129 policajaca. Povećali smo budžet MUP-a KS za 6,5 miliona KM, mnogo više od drugih ministarstava. Glasali smo svi za novi Zakon o policiji, ministar bi trebao imati više operativnih nadležnosti, a nema ih. Naišao sam na jedan veliki problem, imamo jedan brutalan odnos društva prema policajcima, u kojima certificirani policajci ostaju bez posla", kazao je Konaković.

Kazao je da policajci najčešće očekuju negativnu reakciju javnosti ako rade svoj posao, a policajci su prvi bedem odbrane Kantona.

"Oni se opravdano suzdržavaju od svog posla. Mi smo ih nagrađivali, dizali plaće, kupovali satove i to ćemo nastaviti raditi", rekao je premijer.

Posebno je govorio o odnosu Tužilaštva KS i MUP-a KS. Podsjetio je na sjednicu na kojoj je pomoćnica tužiteljice pitala komesara zna li gdje su pomoćnici Sanjina Sefića, kada je komesar rekao da ne zna.

"Je li Tužilaštvo prije tri dana trebalo reći: 'Pa eto vam ih tu i tu, uhapsite ih', a ne da budu uhapšeni nakon tri dana. Ne dolazi nam komesar na sjednice, kad sam počeo slušati sve ovo, na sjednici Kolegija sam pitao ko je na čelu istrage, nama komesar kaže tužilac. Saradnja MUP-a i Tužilaštva je loša", izjavio je premijer KS i dodao da je prigovarao na odnose sa drugim institucijama.

"Komesar kaže da na Fakultetu za kriminalistiku ima 11 kriminalista, ali da oni ništa ne rade. Tu komesar ne može ništa, jer mu tako piše u Zakonu. Trebali smo ga rasteretiti, da nešto radi ministar i slično. U ponedjeljak ujutro se objavljuje informacija, u Zenici nađena bomba, oružje, jedna osoba lišena slobode. Vjerovatno su ti policajci spriječili nešto. Veće prisustvo policije na terenu je ključno", rekao je premijer Konaković.

Na kraju je kazao i da komesar ima apsolutnu nadležnost za raspodjelu novca. Na današnji dan je iskorišteno 1,04 posto od 5,2 miliona KM budžeta koji MUP ima na raspolaganju.

"Rekli smo da odmah treba nabaviti 70 automobila, ali će tek biti tender za automobile, ako se neko žali to se neće riješiti do sljedeće godine i ode tri miliona u deficit. Onda ću ja vas moliti da u decembru date neki rebalans da ne odemo u deficit", kazao je Konaković.

Podsjećamo, u Sarajevu se održava hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o sigurnosti u KS.