BiH
0

Konaković odgovorio demonstrantima: Analize pokazale da je više od 62 posto pasa u KS bolesno

Piše: Er. M.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je neformalna grupa građana protestovala pred zgradom Vlade KS zbog odluke o masovnom hvatanju i uklanjanju agresivnih pasa sa ulica regaovao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. On je u razgovoru za Klix.ba iznio uznemirujuće podatke o bolestima i napadima pasa u glavnom gradu BiH.

Konaković je rekao kako su protesti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održani u skladu sa zakonom i da su građani svakako imali pravo da na taj način izraze svoje neslaganje sa aktivnostima izvršne vlasti.

"Čini mi se da je ovo grupa građana sa kojom Vlada, a ni ja nemamo baš ista stanovišta. Mislim da je ovo grupa građana koja vlada nepotpunim informacijama. Evidentno je da su to ljubitelji pasa, ali i mi smo ljubitelji pasa. Čini mi se da oni nisu svjesni cjelokupnog problema", kazao je Konaković.

Premijer je istakao kako Vlada KS raspolaže informacijama koje su apsolutno zabrinjavajuće i koje govore u prilog aktivnostima vlasti.

"Urađen je monitorning infektivnih i parizitarnih bolesti koje su opasne po čovjeka i po njegovu okolinu. Prvi pokazatelji Veterinarske stanice i Veterinarskog fakulteta su zabrinjavajući jer u prvoj grupi od stotinjak pasa pokazalo se da je 28 pasa za brzu eutanaziju jer su vrlo opasni prijenosnici bolesti“, kazao je Konaković.

Kako nam je rekao u grupi dugotrajnog liječenje sa neizvjesnim ishodom nalaze se 34 psa.

"Riječ je o vrlo bolesnim psima koji bi se možda mogli dugotrajnim liječenjem tretirati iako je to neizvjesno. Govorimo već o kategoriji od 62 posto bolesnih pasa od 100. Ako tome dodamo činjenicu da je dobar dio pasa agresivan onda mislim da se apsolutno aktivnosti Vlade KS ne mogu dovoditi pod znak pitanja", rekao je Konaković.

On podvlači da se sve radi u skladu sa zakonima i da demonstranti traže da na ulicama glavnog grada BiH ostanu bolesni i agresivni psi.

"Danas smo napravili presjek stanja tužbi u kojima je protiv Kantona Sarajevo podneseno 127 tužbi. Vjerujte da su neke od tih tužbi zabrinjavajuće. Imamo tužbu žene za naknadu štete koja je pretrpjela fizičke bolove, gubitak djeteta i prekid trudnoće. Molim vas, naša sugrađanka izgubila je bebu zbog napada pasa", navodi premijer.

Spomenuo je još neke od tužbi dodajući da je jedna maloljetna ženska osoba iz Ilijaša dobila epilepsiju kao stresnu reakciju na napad pasa lutalica.

"Tu je i maloljetna ženska osoba kojoj je zbog napada pasa dijagnosticirana trajna bolest dijabetesa. Imamo i slučaj da je u napadu pasa lutalica u Novom Sarajevu na staricu u godišnjoj dobi preko 70 godina, osoba zadobila teške tjelesne povrede sa posljedicom amputacije jedne ruke. To su strašni pokazatelji u kakvom je stanju KS", upozorava Konaković.

Kako nam je kazao premijer Konaković, Veterinarski fakultet u Sarajevu radio je analizu kontaminiranosti tla i biljne vegetacije parazitima koji mogu biti ozbiljni uzročnici bolesti posebno kod djece.

"Na 55 lokacija koje su urađene u Sarajevu pozitivnih je bilo 33. Dakle 60 posto je kontaminiranih lokaliteta. Od toga, parkova 77 posto i igrališta 75 posto. Tamo gdje bi nam djeca trebala slobodno izaći i provoditi svoje vrijeme mi imamo mogućnost da se zaraze opasnim parazitima", istakao je Konaković.

Podvukao je kako vlada kojom on predsjedava ima namjeru sistemski riješiti ovaj problem i da od toga nema namjeru odustati.

"Pitali su me zašto sada pred izbore ili SFF? To su sekundarna pitanja i za mene je pravo pitanje zašto nismo i do sada reagovali. Ovakvo stanje je posljedica zakona koji ništa nije uredio i najveću je štetu donio životinjama", kazao je.

Konaković je rekao da trenutnim zakonskim rješenjima nije predviđena eutanazija iako sve zemlje Evrope imaju određeni periodu u kojem pas provede vrijeme u prihvatilištima.

"Nakon tog vremena u Velikoj Britaniji eutaniziraju i zdrave pse ako ih neko ne udomi. Jako je bitno istaći da ovo nisu vlasnički psi, već psi koji se razmnožavaju i koje možemo nazvati divljim psima ili lutalicama. Njih zakon ne tretira i oni su postali opasnost za građane", dodao je Konaković.

Zaključio je da se ovi psi moraju i da će se skloniti sa ulica Sarajeva s obzirom na to da ovakvo stanje može imati mnogo veće posljedice od onih kakve imamo priliku vidjeti danas.