Nema pomaka
215

Konaković: Nije me briga šta Dodik misli o rezoluciji, sastanak je bio neproduktivan

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Medijima se nakon sastanka koalicije na državnom nivou obratio lider NiP-a Elmedin Konaković koji je kazao da je sastanak bio neproduktivan.

Razgovarano je o budžetu i Planu rasta u vezi projekta EU i to je povodom današnjeg sastanka.

"Na sastanku je svako od učesnika delegirao teme. Dodik jeste počeo priču o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to prekinuli, o tome nema razgovora ni pregovora niti me zanima šta on o tome misli", naglasio je Konaković.

Istakao je da su stavovi po tom pitanju dijametralno različiti i da je na Dodiku da odluči kako će se postaviti nakon što rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena.

Rekao je da mu je žao što se nisu dogovorili oko stvari koje su trebale biti normalne te ne shvata zašto se pitanje budžeta BiH veže za neke druge teme.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona kazao je da je za stranke Trojke to pitanje ustavne reforme.

Stava je da političari iz RS-a povezuju budžet s drugim političkim pitanjima.

"Prva od prilika koju treba iskoristiti je Plan rasta, milijarda eura nije nešto što će popraviti od jutra život u BiH, ali je jedna mala injekcija koja bi trebla pomoći našoj privredi", kaže Konaković i navodi da bi to samo nerazumni ljudi odbili.

Naredni sastanak očekuje za sedam do deset dana.

"Kad god neko sazove mi se nećemo prestati sastati. Mučni su sastanci, ja dolazim s knedlom u grlu i kamenom u stomaku", rekao je.

Napomenuo je da je bitno usvojiti budžet do šestog mjeseca, ali i da je protivnik blokada.

"Ne mislim da blokade ikome donose išta dobro. Pitanje stranih sudija je za nas elementarnog pitanje, zaštita Ustavnog suda i OHR-a je nešto od čega nismo odustali", zaključio je Konaković.