BiH
6

Komšićeva stranka na Facebooku već ima više članova od SDP-a i SDA zajedno

Piše: J. Hadžiahmetović
Demokratska fronta Željka Komšića je u samo nekoliko dana na Facebooku sakupila više članova nego što trenutno imaju Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija.

Demokratska fronta na Facebooku postoji od 24. marta. U deset dana je više od 23.000 korisnika Facebooka lajkalo stranicu stranke čija će osnivačka skupština biti održana 7. aprila u Sarajevu.

Stranice vodećih stranaka u Federaciji FBiH, koje na Facebooku postoje nekoliko godina, ne mogu se pohvaliti ovolikim članstvom.

Lejla Turčilo, profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za portal Klix.ba kaže kako činjenica da je nova politička stranka sakupila više članova na ovoj društvenoj mreži od drugih stranaka, šalje dvojaku poruku.

"Prije svega, građani traže neku alternativu te su objeručke prihvatili Demokratsku frontu, barem ovako online, da li će tako biti i u offline sferi, pokazat će izbori, naravno. Također, korisnici društvenih mreža su sve zainteresovaniji i za politički aktivizam online. Sigurno je ovoj popularnosti Demokratske fronte doprinio i dosadašnji način komunikacije njenog lidera Željka Komšića, koji je među prvima koristio nove tehnologije za komunikaciju s građanima, blog i druge online kanale", pojašnjava Turčilo.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima nešto više od 10.000 članova. Socijaldemokratska partija (SDP) blizu je ove brojke dok, Savez za bolju budućnost ima 6.830 članova na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Četvrta po brojnosti na Facebooku u Federaciji BiH je Naša stranka sa nešto više od 3.000 članova.

Brojnost članstva Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) iznosi približno 2.500, dok Socijaldemokratska unija ima 277 članova.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nema zvaničnu Facebook stranicu, dok Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) ima tek oko 500 članova.

Što se RS-a tiče, u ovom bh. entitetu najpopularnija je Facebook stranica Srpske demokratske stranke (SDS) sa približno 5.000 članova. Kako su nam kazali u SNSD-u i PDP-u, oni nemaju zvanične stranice na ovoj društvenoj mreži.

Popularnost Demokratske fronte na Facebooku ne mora nužno značiti i uspjeh na predstojećim izborima. Ipak, na kraju će sve zavisiti od onoga što Komšić i ljudi okupljeni oko novog političkog projekta budu promovisali i ponudili.

Političke stranke sa najviše članova na Facebooku:

  1. Demokratska fronta - 22.171
  2. Stranka demokratske akcije - 10.130
  3. Socijaldemokratska partija - 9.777
  1. Savez za bolju budućnost - 6.830
  2. Naša stranka - 3.066
  3. Narodna stranka Radom za boljitak 2.428