Generalna skupština UN-a
0

Komšić u New Yorku vrijedno lobira za BiH

Sarajevo-x.com
Drugi dan 64. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija obilježen je govorom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i brojnim drugim sadržajima koje je realizirao u New Yorku.

Intenzivno razgovarajući sa liderima zemalja od kojih se traži podrška našoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, predsjedavajući Komšić se sastao sa predsjednicima Švajcarke (Hans Rudolf Merz), Turkmenistana (Gurbanugly Berdymukhamedov), Libana (Michel Sleiman), Kolumbije (Avaro Uribe Velez), kraljem Svazilenda (Mswati III) i premijerom Šri Lanke (Ratnasiri Wickremanayake), a nije propustio ni fotografisanje sa američkim predsjednikom Barackom Obamom i njegovom suprugom Michelle.

Švicarski predsjednik je rekao da njegova zemlja podržava ambicije i put BiH u euroatlanske integracije i da će nastaviti pomagati reforme u našoj zemlji. Naglasio je da je očit napredak Bosne i Hercegovine i sa Švajcarska vjeruje u ostvarenje naših vanjskopolitičkih stremljenja ka Evropskoj uniji i NATO-u, te da daje podršku kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. Kazao je da da bh. građani koji žive i rade u njegovij zemlji, a kojih ima oko četrdeset hiljada, predstavljaju bitan faktor u promociji odnosa dvije zemlje, te da je njegova zemlja opredijeljena za razvoj svestranih odnosa sa BiH. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu i time doprinese daljem jačanju ukupnih odnosa dvije zemlje.

Susret predsjedavajućeg Komšića sa predsjednikom Turkmenistana bio je prvi susret na vrhu između dvije zemlje. Komšić i Berdymukhamedov su se saglasili da treba intenzivirati odnose dviju zemalja, koristiti međunarodne forume i UN za multilateralnu saradnju, te otvoriti sve kanale za podsticanje bilateralnih veza. Turkmenistanski predsjednik pozvao je predsjedavajućeg Komšića da zvanično posjeti njegovu zemlju. Rekao je da će njegova zemlja pozitivno reagirati na našu kandidaturu za Vijeće sigurnosti UN-a.

Premijer Šri Lanke upoznao je predsjedavajućeg Komšića sa procesom stabiliziranja u njegovoj zemlji nakon višedecenijskog rata koji je vlada vodila protiv terorizma i Tamilskih tigrova. Očekuju razumijevanje BiH za pozitive promjene u Šri Lanki, s obzirom na iskušenja kroz koje je prošla i naša zemlja. Založio se za razvijanje bilateralnih odnosa i saradnju na multilateralnom planu. Šri Lanka će podržati kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjednik Libana izrazio je zadovoljstvo što se u kratkom periodu ponovo susreće sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Naglasio je puno zajedničkog kroz što su prošle dvije zemlje, multipolarni izraz dva društva, založio se za intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa, usku saradnju u UN-u, kao dviju budućih članica Vijeća sigurnosti UN-a, te izrazio zadovoljstvo uzajamnim podrškama u kandidaturama. Naglasio je da ima dosta mogućnosti unapređenja odnosa kroz zaključivanje bilateralnih ugovora, konkretnoj saradnji u oblasti turizma i povećanju trgovinske razmjene, istraživanju mogućnosti za investicije kapitala iz njegove zemlje u BiH i intenziviranju kulturne saradnje. Pozvao je predsjedavajućeg Komšića da službeno posjeti Liban.

Predsjedavajući Komšić i kralj Svazilenda dogovorili su uspostavu diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Svazilend će glasati u korist BiH prilikom izbora u Vijeće sigurnosti UN-a. Akreditirat će nerezidentno svog ambasadora u BiH, uz želju da to isto učini naša zemlja u Svazilendu. Razgovarano je o mogućnostima kontakata i u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja i Afričke unije u kojima BiH ima status posmatrača. Izraženo je obostrano zadovoljstvo susretom i otvaranjem svih mogućnosti za dalju saradnju.

Kolumbijski predsjednik sa puno razumijevanja i podrške podstiče BiH da realizira svoja opredjeljenja ka Evropskoj uniji i NATO-u. Kaže kako dvije zemlje imaju bolno iskustvo rata i svih njegovih posljedica, te izražava želju i vjeru da će se odnosi Kolumbije sa Bosnom i Hercegovinom znatno unaprijediti. Još jednom je izrazio nadu da bi naša zemlja mogla ponovo imati svoju ambasadu u toj zemlji i obećao akreditiranje nerezidentnog ambasadora Kolumbije u BiH. Kolumbija će glasati za BiH prilikom izbora u Vijeću sigurnosti UN-a. Kolumbijski predsjednik je pozvao predsjedavajućeg Komšića da službeno posjeti njegovu zemlju.

Predsjedavajući Komšić učestvuje u radu Clintonove globalne inicijative i ostvaruje druge kontakte u New Yorku.