BiH
0

Komšić primio akreditna pisma malezijskog ambasadora

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditna pisma novoimenovanog ambasadora Malezije u Bosni i Hercegovini Zulkilflija Adnana.

Politički odnosi između Bosne i Hercegovine i Malezije su izuzetni. Sada je vrijeme da razvijamo ekonomske odnose i da ih podignemo na viši nivo“ rekao je tokom susreta predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je dodao da je Malezija u Bosni i Hercegovini imala značajne investicije, ali da neke, na žalost, nisu završene. "Znamo da postoji interes obje zemlje za bolju ekonomsku saradnju, te stoga, možete računati na našu pomoć i pomoć institucija u Bosni i Hercegovini“ kazao je predsjedavajući Komšić. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina izgleda kao vrlo komplikovana zemlja, ali, kako je rekao, u suštini to nije.

"U Bosni i Hercegovini suštinski nema nikakvih dilema, da je ovo nezavisna i suverena zemlja i da je njeno mjesto u Evropskoj uniji“ naglasio je predsjedavajući Komšić. On je istakao da postoji potreba da se Bosna i Hercegovina mnogo brže ekonomski razvija i da je saradnja na ekonomskom nivou jedan od, kako je rekao, vrhunskih prioriteta .

"Slažem se da Bosna i Hercegovina i Malezija na političkom planu imaju izuzetne odnose i odličnu saradnju. Bolju saradnju trebalo bi uspostaviti na ekonomskom i trgovinskom planu i staviti je na viši nivo. Ja ću dati sve od sebe da to realizujem“ rekao je novoimenovani ambasador Malezije Zulkilfli Adnan.

On je tokom susreta kazao da je u Maleziji proteklih godina studiralo 150 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine te da se u toj zemlji educiralo i 164 stručnjaka iz naše države. "Postoji dobra saradnja između bosanskih i malezijskih korporacija, na projektima Bosmal, Riverina i hotel Bristol. Ja ću se truditi da saradnju na ekonomskom planu još više unaprijedim“ istakao je malezijski ambasador .

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom susreta izrazio zahvalnost Maleziji i malezijskom narodu na nesebičnoj pomoći Bosni i Hercegovini te kazao kako Bosna i Hercegovina Maleziju smatra prijateljem.