BiH
0

Komšić primio akreditive ambasadora Makedonije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Makedonije u BiH Ramija Rexhepija.

"Predsjedavajući Komšić je ambasadoru Rexhepiju, uime Predsjedništva BiH, poželio dobrodošlicu te izrazio zahvalnost Makedoniji za podršku koju pruža našoj zemlji, između ostalog i za učešće u mirovnim operacijama u našoj zemlji.

Istakao je da su politički odnosi dviju država prijateljski i uspješni, ali da treba raditi na unapređenju ekonomskih odnosa koji su u usponu, ali gdje ima prostora za napredak. Predsjedavajući Komšić je izrazio nadu da će se saradnja i prijateljstvo dviju zemalja nastaviti te izrazio spremnost BiH za razvoj bilateralnih i multilateralnih odnosa s Makedonijom. BiH čini značajne napore na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u te da će ulazak BiH i zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO značiti sigurnost, stabilnost, ali i ekonomski napredak za cijelu regiju.

Ambasador Rexhepi je, prilikom predaje akreditiva, rekao da mu je čast što predstavlja Makedoniju u BiH te izrazio želju za napredak BiH i za plodonosnu saradnju s našom zemljom. Istakao je da su politički odnosi dviju država dobri, ali da se ekonomski mogu unaprijediti. Naglasio je važnost ekonomskih odnosa, posebno u segmentu plasmana makedonskih proizvoda u BiH i obratno.

Istakao je i važnost regionalne saradnje te da Makedonija podržava BiH i da je dala svoju podršku našoj zemlji kao nestalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.